Hlavní obsah

Tisíce lidí v Londýně demonstrovaly proti odchodu Británie z EU

Centrem Londýna prošly v sobotu tisíce lidí, kteří odmítají odchod Británie z Evropské unie (brexit). Ten si britští voliči schválili v nedávném referendu. Podle organizátorů přišlo na sobotní demonstraci na 40 tisíc lidí, podle jiných zdrojů je ale účast podstatně menší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry demonstrace proti Brexitu (video je bez zvuku)Video: ITN, Reuters

 
Článek

"Ráno po hlasování jsem byl skutečně ohromen. Cítím se hluboce nejistý ohledně mé budoucnosti," vysvětlil agentuře Reuters svou účast v demonstraci 25letý Nathaniel Samson ze severního Londýna. Pro setrvání v EU hlasovalo v metropoli při plebiscitu 60 procent obyvatel.

Po oznámení výsledku referenda, který mnohé šokoval, se objevily spekulace o tom, co odchod z unie bude pro Brity vlastně všechno znamenat, uvedl deník The Independent. Dodal, že podle nové ankety 1,2 miliónu voličů, kteří hlasovali pro brexit, toho nyní litují.

Zůstane Británie v EU? I to je možné, myslí si někteří

Podle výsledků průzkumu agentury Ipsos Mori pro stanici BBC si 16 procent Britů, kteří se zúčastnili referenda, myslí, že Spojené království nakonec zůstane v unii. Dalších 22 procent to považuje za možné.

Téměř polovina respondentů je pro předčasné parlamentní volby, aby otázky brexitu řešila nová vláda. To ovšem špičky vládních konzervativců, kteří referendum iniciovali, odmítají. Jsou odhodláni vyvést zemi za co nejlepších podmínek z unie, jak rozhodli občané v referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám