Hlavní obsah

Britové v cizině žádají o občanství hostitelských zemí

Právo, nek, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédské úřady zaznamenaly skokový růst počtu žádostí o občanství ze strany Britů. Jen v prvních třech dnech po referendu o vystoupení z EU obdržely 129 vyplněných formulářů, zatímco v dubnu, květnu a červnu před hlasováním jich bylo do 20 týdně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to rekord, ale je ještě příliš brzy na to, aby bylo možné říci, jestli trend bude pokračovat,“ řekla Grafen Silanderová ze švédského imigračního úřadu.

Žádosti přicházejí především od Britů, kteří se ve Švédsku dlouhodobě usadili, aniž měli švédský pas. Podle nejnovějších statistik žije v této skandinávské zemi na 20 tisíc občanů Spojeného království. Za celý loňský rok podle Švédského rozhlasu stálo o občanství 440 Britů, zatímco letos už 615.

Zažádat se chystá i Gavin Maycroft, který žije ve Švédsku devět let a pracuje v oblasti kultury. „Chci zůstat uvnitř EU. Evropskému projektu velmi věřím, i když není dokonalý. A zadruhé, mám Švédsko velmi rád. Jsem tady šťastný,“ řekl Maycroft.

Podmínky pro občanství
Švédsko: Občané z jiných zemí EU mohou žádat po nejméně pěti letech.
V případě uzavření sňatku se švédským státním příslušníkem stačí tři roky
Belgie: Zájemci musí bydlet v zemi nejméně pět let.
Musí dokázat tzv. ekonomickou integraci – mít platnou pracovní smlouvu a stálý příjem.
Musí také hovořit nejméně jedním ze tří jazyků – francouzsky, vlámsky či německy

Rovněž belgická města a obce teď čelí smršti dotazů Britů, jak si zajistit belgické občanství, nebo rovnou žádostí o ně. První žádost zaznamenala podle televize RTBF radnice v bruselské čtvrti Ixelles v pátek ráno v 07.22, kdy ještě nebyly potvrzeny oficiální výsledky referenda, avšak už se vědělo, že vyhrají odpůrci členství. „Od té doby od 1500 Britů ve čtvrti došlo nejméně 55 žádostí poštou, telefonicky nebo zájemci přišli na úřad osobně,“ dodala RTBF.

Podobnou situaci hlásí z „prestižní“ čtvrti Woluwe-Saint-Pierre, kde žijí převážně cizinci působící v institucích EU. Právník Benoit Cerexhe, který zastupuje zájmy 794 Britů ze čtvrti, potvrdil, že od pátku jich několik desítek podalo žádost. Ve čtvrti Etterbeek v těsném sousedství hlavních budov euroinstitucí městský úřad dokonce posílil personál zabývající se touto agendou.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Mimo Brusel se nejvíc Britů chtělo stát belgickými občany ve Waterloo, kde žije početná britská komunita a kde Britové a jejich spojenci porazili v červnu 1815 císaře Napoleona.

Reklama

Výběr článků

Načítám