Hlavní obsah

Německo a Francie připravily dokument o budoucí podobě EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři zahraničí Německa a Francie sepsali devítistránkový dokument nazvaný „Silná Evropa ve světě nejistot”, v němž podle agentury Reuters navrhli prohloubení spolupráce v oblasti bezpečnostní a migrační politiky a další ekonomické sblížení EU. Na dokumentu začali pracovat už před čtvrtečním britským referendem, které rozhodlo o odchodu země z evropského bloku.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Ministři zahraničí zakládajících zemí EU v Berlíně. Zleva Belgičan Didier Reynders, Němec Frank-Walter Steinmeier, Ital Paolo Gentiloni, Lucemburčan Jean Asselborn, Francouz Jean-Marc Ayrault a Nizozemec Bert Koenders.

Článek

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier a jeho francouzský kolega Jean-Marc Ayrault v dokumentu uvádějí, že Evropská unie „nyní prochází těžkou zkouškou”. Zmiňují sérii krizí na východě a jihu unie, kterým musela EU čelit, a jen pomalé oživování ekonomiky. Vhodnou odpovědí podle nich nemůže být „ani volání po (větší integraci), ani fáze pouhé reflexe”.

Aby se zabránilo zhroucení evropského projektu, musejí se politici zaměřit na to, co je zásadní, a „vyjít vstříc konkrétním očekáváním občanů”. Podle ministrů, jejichž země tvoří jádro unie, je důležité uznat, že jednotlivé členské státy mají různou chuť k hlubší integraci.

Lepší bezpečnost

Ministři navrhli silnější spolupráci na poli bezpečnosti. Unie by se podle nich měla shodnout na strategických prioritách zahraniční a bezpečnostní politiky a v těchto oblastech se snažit o jednotnou politiku. Ty členské státy, které jsou ochotny podílet se na „stálé a strukturované” spolupráci v oblasti obrany, by tak podle nich měly mít možnost pružně učinit. Pokud by to bylo potřeba, členské státy by měly zvážit zřízení stálých námořních sil.

Pokud jde o azylovou a migrační politiku, jsou Steinmeier a Ayrault pro zřízení mnohonárodních pohraničních a pobřežních hlídek. Unie podle nich musí nalézt společnou odpověď na rostoucí počet ekonomických migrantů mířících do EU a snažit se bojovat s příčinami migrace.

Steinmeier a Ayrault vyzvali také k větším investicím veřejného i soukromého sektoru. Prohloubení Evropské hospodářské a měnové unie podle nich nenastane „velkým třeskem”, ale bude „výsledkem pragmatického a postupného vývoje”.

Žádný superstát

Podle dnešního vyjádření francouzského premiéra Manuela Vallse se unie musí přestat chovat jako hnidopich. „Musíme učinit konec této smutné a věčně nespokojené Evropě. (EU) je často urputně zaměřená na detaily a zoufale opomíjí to, co je opravdu důležité, ” uvedl Valls během jednoho z projevů na severu Francie. Dodal, že Evropa neznamená, že budeme svědky vymizení suverénních států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám