Hlavní obsah

Odchod Británie z EU srazil libru na kolena, dolů šlo i euro

Londýn
Aktualizováno

Britská libra se začala po čtvrteční půlnoci prudce propadat, když se objevily první průběžné výsledky britského referenda, v nichž měli převahu zastánci odchodu z Evropské unie. Vůči dolaru ztratila necelých deset procent, když z kurzu 1,50 dolaru ztratila patnáct centů a dostala se na nejnižší úroveň za 31 let. Propad k dolaru zaznamenalo i euro, spadl hlavní londýnský akciový index o osm procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

Vůči dolaru libra ztratila okolo půl šesté ráno přes devět procent, když se propadla na 1,349 USD. Dopoledne se kurz dostal na 1,38 dolaru za libru.

Vůči jenu ztratila dokonce kolem sedmé již 13,7 procenta, když se propadla na 136,20 jenu za libru, což je nejnižší hodnota za celý rok.

Ztratila i vůči euru, a to 6,36 procenta, po oznámení výsledků se prodávala za 1,22 eura, což je opět roční minimum, dopoledne se kurz pohyboval kolem 1,24 eura za libru.

Bank of England už slíbila, že podnikne „všechny nutné kroky” pro zajištění měnové a rozpočtové stability. [celá zpráva]

Britské akcie propadly v pátek ráno o osm procent. Tržní hodnota podniků obchodovaných na burze v Londýně se podle agentury Reuters propadla o více než 100 miliard liber. Například akcie britských bankovních domů Barclays, Royal Bank of Scotland a Lloyds ztrácejí zhruba čtvrtinu své hodnoty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad londýnského indexu FTSE

"Nikdo nepočítal s tím, že Britové skutečně vystoupí (z EU)," řekl agentuře DPA jeden z obchodníků. Průzkumy před hlasováním přitom už několik týdnů naznačovaly těsný výsledek.

Oslabilo euro

Oslabilo však i euro, vůči dolaru ztratilo 3,36 procenta a kurz byl po oznámení výsledků 1,1 USD  za euro.

Vůči švýcarskému franku pak ztratilo 1,76 procenta a kurz je 1,07 franku za euro.

Podle agentury Bloomberg může zažít libra v pátek vůbec nejhorší propad v historii, při černé středě v roce 1992 ztratila „jen” 4,1 procenta a při poslední velké krizi se 24. října 2008 propadla o 5,9 procenta.

„Nikdy jsem nic takového neviděl. To je pohyb, jaký se objeví jednou za život, je větší než černá středa a (pád banky) Lehmans, a to ještě nemáme definitivní výsledek,“ řekl Joe Rundle, který šéfuje obchodům v ETX Capital. „Vypadá to stále více, že zastánci odchodu vyhrají, a pokud se to stane, budou pohyby libry a akcií ještě větší,“ dodal.

Těsně po zavření hlasovacích místností libra stoupla na šestiměsíční rekord 1,50 dolaru, protože investoři optimisticky sázeli na setrvání Británie v Unii. Jejich názor podpořil i zastánce odchodu z Unie, předseda strany nezávislosti UKIP Nigel Farage, který uvedl, že to vypadá, že hlas pro setrvání těsně převážil. [celá zpráva]

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Směnárníci v Jižní Koreji sledují kurzy libry i propad soulské burzy.

Jakmile ale výsledky ze Sunderlandu a Newcastlu ukázaly, že více lidí hlasovalo pro odchod, začala libra oslabovat. Kolem čtvrté ráno se už propadla na 1,37 dolaru a pokles dále pokračoval. Za pouhé čtyři hodiny tak ztratila sedm procent hodnoty. Dostala se tak pod hodnoty z minulého týdne, kdy poklesla na 1,40 USD za libru, když v průzkumech převážil názor, že Británie Unii opustí.

„Váha se nyní převážila k odchodu a to libra odráží,” řekl šéf světových strategií banky ING Goep NV Chris Turner ještě před definitivním výsledkem, že Britové dali EU vale.

Foto: © Sukree Sukplang / Reuters, Reuters

Britská libra

Analýzy předpokládají, že v případě odchodu Británie z EU může libra ztratit nejméně 15, ale možná až 30 procent své hodnoty.

Brutální propad trhů 

Oslabily i asijské trhy, propadla se tokijská burza, index Nikkei 225 ztratil sedm procent, hongkongský Hang Seng 4,57 procenta. Japonská banka už oznámila, že bude intervenovat a uvolní likviditu, aby snížila dopad brexitu na trhy.

Stejně se propadaly ještě před otevřením evropské burzy, londýnská o 8,4 procenta, americký index Dow Jones mini ztratil čtyři procenta.

Silně klesaly také ceny ropy. Cena severomořské ropy Brent kolem 6.30 ztrácela 5,9 procenta, když se barel prodával za 47,80 dolaru. Podobně oslabovala i americká ropa WTI, u níž barel spadl na 47 dolarů.

Naopak prudce stouplo zlato na 1337,30 dolaru za troyskou unci, což je růst o 5,87 procenta. Zlato se považuje za bezpečnou investici v době turbulencí na trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Británie odchází z EU

Ve Velké Británii v pátek ráno vrcholí sčítání hlasů v referendu o setrvání v Evropské unii. Úderem čtvrteční 22. hodiny tamního času (23:00 SELČ) se uzavřely...

Výběr článků

Načítám