Hlavní obsah

Libra dál láme rekordy, trhy jsou v den referenda přesvědčeny, že Británie v EU zůstane

– Londýn/Praha • Aktualizováno

Libra během čtvrtečního odpoledne dál posilovala a takhle silná vůči dolaru nikdy nebyla. Už ráno přitom vůči dolaru dosáhla na letošní maximum. Dopoledne i dopoledne dále stoupala. Její posilování naznačuje přesvědčení investorů, že Británie z EU neodejde. To naznačuje i poslední telefonická anketa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

Podle ve čtvrtek zveřejněné telefonické ankety provedené společností Ipsos Mori by proti odchodu hlasovalo 52 procent lidí, kdežto pro brexit se chce vyslovit 48 procent dotázaných. Je to další z anket ukazujících, že více voličů si bude přát setrvat ve svazku s Bruselem.

Libra během dne zpevnila o 0,4 procenta na 1,493 dolaru, pak ale malinko klesla na 1,49. Vůči jenu si připsala 2,48 procenta, když se kupuje za 175,4 jenu. Silně posílila vůči většině asijských měn, ale i vůči euru, kde si připsala 0,68 procenta, když se prodává za 1,30 eura. V přehledu BBC posílila vůči všem 42 sledovaným měnám.

Posilovala i vůči české koruně, kde se v jednu chvíli dostala na hranici 35,5 koruny, než poklesla na 35,4, což znamená, že si připsala 0,58 procenta. Za pět dní stoupla o 3,64 procenta.

Pokud by se ale trhy mýlily a Britové by rozhodli o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, libra by se zřejmě prudce propadla. „Pokud se Spojené království rozhodne odejít, může libra spadnout až o 20 procent,” řekl Daily Mailu ekonom společnosti UKForex William Sheperd.   

Libra reagovala na předposlední, v noci zveřejněný průzkum agentury ComRes, která v telefonickém dotazování zjistila, že v Unii si přeje zůstat 48 procent respondentů, naopak 42 procent ji chce opustit. „Průzkum ComRes poskytl libře podporu, likvidita na trhu je však velmi nízká a kurz této měny bude velmi kolísat,” uvedl analytik Judžiro Goto ze společnosti Nomura. „Pokud průzkumy po ukončení hlasování naznačí vedení zastánců brexitu, mohli bychom vidět propad kurzu libry,” dodal.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Japonci míjejí tabuli s výsledky obchodování na tokijské burze

Dobře se daří i evropským trhům – londýnský index FTSE si připsal 1,23 procenta, německý DAX 1,95 procenta a pařížský CAC 40 1,89 procenta. V Evropě v očekávání setrvání Británie v Unii rostly všechny významné burzy kromě moskevské.

Stoupla i cena ropy, severomořský Brent se vyšvihl nad 50 dolarů za barel, když zdražil o 1,6 procenta na 50,70 dolaru.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám