Hlavní obsah

Státy Evropské unie se dohodly na vzniku společné pohraniční stráže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy EU podpořily podobu pravidel umožňujících rychlý vznik společné pohraniční a pobřežní stráže. O diplomatické shodě nad kompromisem dojednaným také s europarlamentem informovalo končící nizozemské předsednictví Unie. Podle Evropské komise by tak nová agentura mohla začít fungovat ještě toto léto.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Člun agentury Frontex s uprchlíky u řeckého ostrova Lesbos. Společná pohraniční stráž bude nadstavbou Frontexu.

Článek

"Evropskou pohraniční a pobřežní stráž nutně potřebujeme k posílení naší společné ochrany vnější hranice," uvedl v pátek nizozemský ministr pro migraci Klaas Dijkhoff.

Vznik stráže na základě stávající unijní agentury Frontex navrhla Evropská komise jako součást reakce osmadvacítky na migrační krizi loni v prosinci. Premiéři a prezidenti osmadvacítky stejný měsíc na summitu rozhodli, že věc by měla být přijata v první polovině letošního roku, tedy právě za nizozemského předsednictví Unie.

Jsme rozhodní a rychlí, pochvaluje si Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker středeční krok uvítal s tím, že je ukázkou rozhodného a rychlého postupu Evropy při řešení společných výzev.

Komise ve své tiskové zprávě zdůraznila, že země Unie si zachovávají své pravomoci a suverenitu při ochraně vlastních hranic.

Základním cílem budoucí pohraniční a pobřežní stráže má být ochrana vnější hranice bloku s cílem efektivního zvládání migrace a zajištění bezpečnosti uvnitř Unie.

Sestávat má z unijní agentury postavené na základě nynějšího Frontexu, ovšem s rozšířenou působností, a národních úřadů odpovědných za ochranu hranic.

V záloze bude 1500 pohraničníků

Agentura se bude soustředit na operační strategii a podporu členským zemím při naplňování této strategie.

Organizovat tak bude moci rychlé zásahy na hranicích s cílem pomoci členským zemím při ochraně hranic, k dispozici má mít v záloze nejméně 1500 lidí. Pomáhat má agentura například také při organizaci návratů těch migrantů, kteří nedostanou v EU azyl.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Dohodnutou podobu pravidel ještě musí odhlasovat europarlament a poté formálně a definitivně potvrdit členské země.

Reklama

Výběr článků

Načítám