Hlavní obsah

Turci selektují Syřany mířící do Německa. Zadržují vzdělané, posílají nemocné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady odmítají pouštět kvalifikované Syřany do Německa. Potřebné povolení nedostala asi padesátka migrantů, kteří už měli platná víza a zakoupené letenky. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vzdělaní Syřané mají smůlu. Musejí zůstat v Turecku. Ilustrační foto

Článek

Deník Der Spiegel již dříve přišel s informací, že turecké imigrační úřady dostaly pokyn nepouštět ze země perspektivní odborníky; místo toho prý mají vybírat  nemocné a nevzdělané.

V některých případech navíc dochází i k paradoxní situaci, kdy je na poslední chvíli zapovězeno opuštění Turecka lidem, u nichž úřady před tím rozhodly o deportaci.

Zatímco padesátka Syřanů je už od dubna uvízlá v Turecku, dalším 292 Ankara odlet do Německa povolila.

Zadržují je, ale pracovat je nenechají

Informace o selektování Syřanů, kteří budou posláni do Německa, agentuře DPA potvrdili nejmenovaní představitelé EU s tím, že takové rozhodnutí Turci učinili už minulý měsíc. Smyslem je údajně zabránit tomu, aby turecká veřejnost nabyla dojmu, že do Evropy odcházejí výhradně vysoce vzdělaní profesionálové.

Takové vysvětlení ale přichází v době, kdy je řadě vysoce kvalifikovaných lidí ze Sýrie, kteří v Turecku čekají na vyřízení azylové žádosti, zakázáno pracovat. Poukázal na to server Local. Turecko sice od ledna vydalo pracovní povolení pro více než 10 tisíc Syřanů, v zemi jich je ale 2,7 miliónu.

K věci už se vyjádřil i Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky. Vyzval Turecko, aby nezadržovalo inženýry a lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám