Hlavní obsah

EU rozšíří operaci Sophia proti pašerákům lidí ve Středozemním moři

Lucemburk

Státy Evropské unie v pondělí prodloužily o rok mandát námořní operace Sophia ve Středozemním moři a rozšířily její činnost. V rámci mise bude nyní možné na požádání pomáhat s výcvikem libyjské pobřežní stráže a námořnictva a prosazovat v mezinárodních vodách zbrojní embargo OSN.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď italského námořnictva Francesco Mimbelli připlouvá ke člunu s uprchlíky.

Článek

Loni v červnu EU zahájila operaci Sophia, aby zredukovala migrační vlnu ze severního pobřeží Afriky do Itálie. Jejím hlavním cílem je mapovat cesty používané pašeráky lidí k převozu migrantů do Evropy a také proti nim zasahovat a rozbít jejich „obchodní model”.

Operace dosud vedla k zadržení a předání více než sedmi desítek převaděčů do rukou italských úřadů, „neutralizaci” 139 plavidel a záchraně skoro 16 000 životů.

Evropa nyní rozšířením mandátu reaguje na vývoj především v Libyi, kde je EU odhodlána k všestranné podpoře vznikající vlády národní jednoty.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Unijní operaci Sophia by měly vbrzku podpořit také lodě Severoatlantické aliance. Ta se v tomto smyslu chystá rozšířit svou roky trvající protiteroristickou operaci ve Středozemním moři. Lodě EU a NATO už při zvládání migrační krize těsně spolupracují v Egejském moři mezi tureckými a řeckými břehy.

Reklama

Výběr článků

Načítám