Hlavní obsah

Lékaři bez hranic na protest proti dohodě s Tureckem přestali přijímat příspěvky z EU

– Vídeň

Zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) přestává s okamžitou platností přijímat příspěvky od Evropské unie a jejích členských států. V pátek to podle agentury APA oznámilo vedení MSF ve Vídni. Organizace tímto krokem protestuje proti tomu, že se EU snaží zabránit uprchlíkům ve vstupu na své území. Řecko chce deportace uprchlíků do Turecka urychlit.

Foto: Profimedia.cz

Vozidla Lékařů bez hranic

Článek

"Chceme vyslat signál proti nedůstojnému zacházení (s uprchlíky) a proti sílící snaze EU udržet trpící lidi mimo evropskou pevninu," uvedli MSF v tiskovém prohlášení.

Organizace kritizuje především březnovou dohodu mezi EU a Tureckem, na jejímž základě je možné vracet běžence z řeckých ostrovů do Turecka. Smyslem dohody je uzavřít uprchlíkům cestu, kterou loni do Evropy přišlo asi milión lidí. Řecko má podle ní vracet do Turecka ty, kteří nesplňují požadavky na udělení azylu nebo byla jejich žádost o azyl zamítnuta.

"Dlouho kritizujeme ostudnou reakci Evropy, která sází na odstrašování a nenabízí lidem pomoc ani ochranu. Dohoda EU s Tureckem v tom šla ještě o krok dál a ohrozila celý koncept útěku a právo na ochranu, které z něj vychází," řekl generální tajemník MSF Jerome Oberreit.

Organizace loni získala od EU a jejích členských států celkem 46 miliónů eur (1,25 miliardy Kč), což pokrylo zhruba osm procent jejího celkového rozpočtu. Tyto peníze chce nahradit příjmy od soukromých dárců.

Řecko plánuje urychlení deportací

Řecko chce podle dohody s Ankarou v příštích týdnech zrychlit navracení uprchlíků do Turecka, sdělil ministr pro migraci Jannis Muzalas. Podle řeckých úřadů je na řeckých ostrovech asi 8400 uprchlíků a většina z nich chce o azyl požádat.

Řecko oznámilo, že do Turecka, odkud uprchlíci přicházejí, prozatím deportovalo 468 lidí. Žádný z nich o azyl nežádal. Mezi lidmi určenými k deportaci byli pouze dva Syřané, ale ti se proti rozhodnutí Řecka odvolali.

Muzalas v pátek řekl, že Řecko chce poslat do několika týdnů zpět do Turecka tisíce uprchlíků, kteří přišli přes Egejské moře, pokud tito lidé nesplní podmínky pro získání azylu v Řecku.

"Byl by to neúspěch, kdyby v příštím měsíci a půl z ostrovů neodjeli ti, kterým to bude uloženo," řekl ministr v tamní televizi. Na otázku, kolika lidí se to má týkat, odpověděl, že "více než poloviny" z těch, kteří jsou teď na ostrovech.

Na ostrovech panuje napětí

Řecký parlament ve čtvrtek rozhodl, že dva členy současné azylové komise nahradí soudci. Dosud v komisi byl státní úředník, osoba jmenovaná národním výborem pro lidská práva a zástupce agentury OSN pro uprchlíky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mezi běženci na ostrovech panuje napětí. Ti, kteří jsou tam od března, začátkem června protestovali proti zdlouhavé azylové proceduře a zapálili stany. Nepokoje vypukly na ostrovech Chios, Samos a Lesbos a vyžádaly si zranění desítek lidí.

Reklama

Související články

Řecko vrátilo do Turecka přes 1500 migrantů

Řecko vrátilo od počátku letošního roku do Turecka přes 1500 lidí, uvedly ve čtvrtek úřady v Aténách s tím, že naposledy ve čtvrtek poslaly letecky do sousední...

Výběr článků

Načítám