Hlavní obsah

Za napadení barmanky ve Francii půjde muslim do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice

Muslim, který na začátku června ve francouzském Nice uhodil tuniskou servírku, si odsedí osm měsíců. Nelíbilo se mu, že během postního měsíce ramadánu v kavárně podávala alkohol. Podle verdiktu soudu jí navíc musí zaplatit odškodné tisíc eur (zhruba 27 tisíc korun). Informovala o tom televize BMFMTV.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útok v kavárně Vitis poblíž nábřeží popsala listu Le Nouvel Observateur sama napadená: „Byla jsem v baru úplně sama, když tam vešli dva kolemjdoucí. Ukázali na láhve s alkoholem, které viděli za pultem, a jeden řekl druhému arabsky – měla by být zostuzena, že servíruje alkohol o ramadánu.“

„Kdybych byl Alláh, oběsil bych tě,“ řekl jeden z dvojice a ženu označil za děvku. Třicetiletá servírka na to odpověděla, že ji dvojice nemá co soudit.

Oba muži pak odešli, ale jeden z nich se záhy vrátil, udeřil ženu do obličeje a srazil ji na zem. Útok zachytila bezpečnostní kamera. Servírka utrpěla pohmožděniny. [celá zpráva]

Sama jsem muslimkou

Servírka se obrátila na policii i na novináře. Řekla jim, že je sama praktikující muslimkou a alkohol podávala i v rodném Tunisku. S podobným chováním se ale podle svých slov nikdy nesetkala.

„To, že rozlévám alkohol, neznamená, že nedodržuji náboženská přikázání. Dělám to proto, že jsem barmanka. V Tunisku jsem dělala stejnou práci a nikdy jsem s tím neměla žádný problém. Nemůžu uvěřit, že můžete být v zemi svobody napadeni takovým způsobem,“ řeka.

Odsouzený 32letý Ali E. pobýval ve Francii nelegálně. Po odpykání osmiměsíčního trestu bude ze země vyhoštěn a tři roky se nebude smět do Francie vrátit.

V Nice nejde o první takový případ, připomněl Le Nouvel Observateur. V roce 2014 byl ve městě napaden pekař, který ve svém podniku prodával vepřové a alkohol, ač byl muslimem. Podle jeho souvěrců nebyl správným muslimem.

Reklama

Výběr článků

Načítám