Hlavní obsah

Sever Německa zasáhly bouře, ve středu země udeřilo tornádo

Německo se dál potýká s nepříznivým počasím. Na severu země vyvolaly bouřky s přívalovými dešti ve středu večer bleskové záplavy, voda zaplavila silnice i domy. Ve středním Německu tornádo poškodilo desítky domů, podle agentury DPA ale nikdo nebyl zraněn.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Sever Německa po bouřce. Archivní snímek

Článek

Přívalové deště zasáhly především Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde na některých místech spadlo za hodinu až 35 litrů srážek na metr čtvereční. Ve Schwerinu byli až do noci na čtvrtek v pohotovosti všichni hasiči, kteří museli očerpávat vodu ze sklepů a z přízemí domů.

Zaplavené silnice zkomplikovaly místní i regionální dopravu. Přes durynské město Ellrich se ve středu odpoledne přehnalo tornádo, které strhalo střechy z 50 domů. Škody způsobené větrnou smrští policie zatím nevyčíslila.

Přechod srážek přes území Německa ve středu v 18.00

Meteorologové varují, že Německo musí s bouřemi i s tornády počítat až do pátku. V místech, kde bude pršet, hrozí záplavy, protože půda je nasycená a nevsakuje další vodu. Nejsilnější deště by měly přijít na západě a jihu Německa.

Jih a západ Německa už na přelomu května a června postihly záplavy, při kterých zahynulo jedenáct lidí. V tomto týdnu udeřilo tornádo v Bádensku-Württembersku, úterní bouře zase na víc než hodinu omezily provoz na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám