Hlavní obsah

Alžběta II. slavila pod širým nebem, tisíce hostů neodradil ani déšť

Tisíce pozvaných hostů v neděli dorazily na slavnostní oběd pod širým nebem, který pořádá britský královský palác na konec oslav 90. narozenin královny Alžběty II. Atmosféru před Buckinghamským palácem nezkazil podle BBC ani silný déšť, který se po poledni spustil z šedé londýnské oblohy. Za královskou rodinu přivítali hosty princ William s manželkou Kate, stejně jako královniny děti, princ Andrew a princezna Anne.

Foto: Toby Melville, Reuters

Královna Alžběta II. s princem Philipem a vnuky Harrym a Williamem s manželkou Kate na defilé u příležitosti oslavy jejích narozenin

Článek

Lidé bez ohledu na déšť zaplnili promenádu před královským palácem, kde jim před vstupem ke stolům organizátoři rozdávali pláštěnky.

Královna promluvila ke všem zúčastněným a poděkovala jim za přání k narozeninám, která obdržela během roku. "Každému, kdo je dnes tady, i těm, kteří se účastní uličních oslav kdekoliv jinde, bych ráda řekla děkuji za nádhernou podporu a povzbuzení, které mi nadále dáváte," prohlásila. Dodala, že ji dojalo a potěšilo množství blahopřání a zpráv, která dostala k narozeninám. Nezapomněla si však také zažertovat, když prohlásila: "Jak se budu cítit, když mi lidé budou ještě v prosinci zpívat Happy Birthday (vše nejlepší k narozeninám), se teprve uvidí."

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Královna Alžběta II. se svými vnuky krátce před proslovem

Královna uspořádala oběd pod širým nebem na počest více než 600 charitativních organizací, nad nimiž má patronát. Každý z účastníků zaplatil vstupné 150 liber (přes 5100 korun).

Další stovky lidí vyrazily na piknik do nedalekého parku, aby vzdaly panovnici hold tímto způsobem.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Stovky vojáků na přehlídce u příležitosti královniných narozenin

Královna dovršila devadesátku již 21. dubna, v souladu s tradicí ale narozeniny slaví až v těchto dnech. Britští monarchové pořádají oficiální oslavu narozenin bez ohledu na skutečné datum narození většinou v červnu, kdy je větší šance na hezké počasí pro tradiční velkolepou přehlídku, která je hlavním bodem oslav. Tuto praxi zavedl již v roce 1748 král Jiří II.

Sobotní přehlídka, při níž královna shlédla defilé 1600 vojáků a následnou vzdušnou show letadel a vrtulníků, se na rozdíl od nedělní akce obešla bez deště.

Reklama

Výběr článků

Načítám