Hlavní obsah

Cameron bojoval v televizní debatě za setrvání Británie v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie je v rámci Evropské unie ekonomicky i politicky silnější a bezpečnější, těmito slovy obhajoval ve čtvrtek premiér David Cameron v televizní debatě setrvání Británie v EU. Zdůraznil, že Spojené království mělo již v minulosti zvláštní a pro něj výhodné podmínky členství, které se mu nyní podařilo jednáním s partnery ještě zlepšit.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Veřejnost současně ujistil, že nikdy nebude pro výměnu britské libry za euro.

Přestože v živém televizním přenosu tvrdil, že přistěhovalci z ostatních zemí Evropské unie přinášejí svou prací a daněmi do britské ekonomiky více, než vybírají na sociálních dávkách, oznámil, že se podmínky pro udělování dávek těmto imigrantům zpřísní.

Britský statistický úřad minulý týden zveřejnil údaje o migraci do Británie za loňský rok, podle nichž čistá migrace, tedy rozdíl mezi počtem nově příchozích a odchozích cizinců, činila 300 tisíc osob. Z EU jich bylo 184 tisíc. Data vyvolala vlnu kritiky na adresu Camerona, který v roce 2010 slíbil, že sníží čistou migraci do Británie na 100 tisíc osob ročně.

Stejnou příležitost vyjádřit se k referendu o setrvání země v EU bude mít ve vysílání soukromé Sky News v pátek večer ministr spravedlnosti Michael Gove, který je naopak v popředí kampaně za odchod země z unie (takzvaný brexit).

Hlasování o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června a průzkumy veřejného mínění naznačují, že jeho výsledky by mohly být velice těsné. Velké místo v argumentech zástupců obou táborů mají otázky spojené s přistěhovalectvím a ekonomikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám