Hlavní obsah

Pětilibrovkou končí britské papírové peníze

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská Bank of England představila ve čtvrtek novou polymerovou pětilibrovou bankovku se zobrazením Winstona Churchilla. Umělohmotná bankovka bude čistší a déle vydrží. Do oběhu přijde v září a zahájí tím po 320 letech postupný konec papírových peněz.

Foto: Joe Giddens, ČTK/AP

Šéf britské Bank of England Mark Carney představil novou polymerovou pětilibrovou bankovku se zobrazením Winstona Churchilla.

Článek

V roce 2017 přijde desetilibrovka se spisovatelkou Austenovou a v roce 2020 dvacetilibrovka s malířem Turnerem. Podle Bank of England polymerové bankovky vzdorují dobře padělatelům a vydrží dvaapůlkrát déle než papírové.

Tají při 120 ˚C a „přežijí“ i v pračce. Británii prý ušetří sto miliónů liber (3,5 mld. Kč), její zavedení ale přijde na 236 miliónů liber (8,2 mld. Kč), protože bude nutné upravit bankomaty i další zařízení.

Bankovky budou o 15 procent menší než ty nynější. Polymerová platidla dnes používá Nový Zéland, Kanada, Fidži, Mauricius a Mexiko. Jako první je v roce 1988 zavedla Austrálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám