Hlavní obsah

Extremistického násilí v Německu výrazně přibylo

– Berlín

V Německu roste problém extremismu. Stoupenci krajní pravice a levice loni spáchali 4400 násilných trestných činů. To je o třetinu více než v roce 2014. Přibylo i případů štvaní proti skupinám obyvatel. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Letos podle něj nelze oslabení extremismu předpokládat.

Foto: Reuters

Následky požáru budoucí ubytovny pro uprchlíky v saském Budyšíně. Ilustrační snímek

Článek

"Počet politicky motivovaných trestných činů loni doslova explodoval. Od roku 2001, kdy jsme zavedli statistiky pro extremistickou kriminalitu, jsme ještě nikdy tak velký počet trestných činů nezaznamenali," řekl de Maiziére.

Celkem policisté registrují téměř 40 tisíc extremistických trestných činů, což je o pětinu víc neže v roce 2014. Každý devátý trestný čin byl násilné povahy.

Ministr označil za nebezpečný vývoj jak vzestup extremismu, tak větší připravenost stoupenců krajní pravice a levice přistoupit k násilí.

Nenávist vůči cizincům

"U stoupenců krajní pravice přibylo hlavně zločinů zaměřených proti cizincům. Součástí toho je, že se loni zpětinásobil počet útoků na ubytovny pro uprchlíky. To je nepřijatelné a policisté i soudy to budou tvrdě stíhat," řekl de Maiziére.

"Levicoví extremisté se zaměřují na konfrontaci s krajní pravicí a s policií. I v tomto případě počet násilností z jejich strany výrazně vzrostl. I to považujeme za nepřijatelné," řekl ministr.

Podle něj bude vláda pokračovat v posilování policie a bude vystupovat proti extremistům z obou stran spektra. Podpoří také preventivní programy zaměřené proti rasismu a nenávisti.

"Potřebujeme však, aby se zapojila celá společnost a aby lidé odsuzovali tuto radikalizaci," řekl de Maiziére.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám