Hlavní obsah

Turecko je pro migranty bezpečnou zemí, shodli se ministři vnitra EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Členské země Evropské unie pokládají Turecko za bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet syrské uprchlíky i migranty z dalších zemí. Po pátečním jednání ministrů vnitra osmadvacítky to novinářům řekl nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští migranti čekají u silnice v Turecku. Ilustrační foto.

Článek

Evropské ujištění přichází poté, co řecké soudy nejméně v jednom případě rozhodly ve prospěch uprchlíka, který si u nich stěžoval, že jeho vrácení do Turecka nebylo právně v pořádku, neboť Turecko není bezpečnou zemí.

Podobné rozhodnutí přitom může zcela rozvrátit jádro postupu, v jehož důsledku v posledním měsíci poklesly počty migrantů přijíždějících do Řecka o 90 procent.

Evropská unie se totiž v březnu dohodla s Ankarou na postupu, podle kterého jsou – po individuálním posouzení azylové žádosti – posíláni zpět do Turecka všichni migranti, kteří v posledních dvou měsících připluli na řecké ostrovy v Egejském moři. [celá zpráva]

Výměnou unie slíbila za každého Syřana převzít na své území jiného syrského uprchlíka z táborů v Turecku, podpořit situaci syrských uprchlíků v zemi výraznou finanční pomocí, zrychlit jednání o bezvízovém styku a otevřít nové kapitoly vlekoucích se tureckých přístupových jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám