Hlavní obsah

Část asyrských křesťanů se ze Slovenska vrátila zpátky do Iráku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Jednadvacet asyrských křesťanů, kteří přiletěli na Slovensko koncem loňského roku, se vrátila do Iráku. Země přijala celkem 149 asyrských křesťanů. Větší část jich na Slovensku stále zůstává.

Foto: Profimedia.cz

Iráčtí křesťané. Ilustrační foto

Článek

Návrat dvou desítek Iráčanů potvrdilo v úterý slovenské ministerstvo vnitra.

"Skupina 21 Iráčanů se rozhodla vrátit domů. Důvodem jejich návratu není nespokojenost se slovenským přístupem, ale skutečnost, že se nedokázali vyrovnat se steskem po domově. Měli proto problém začlenit se do života na Slovensku," vysvětlilo ministerstvo.

Svou roli sehrála také soudržnost rodin. Pokud se jeden člen rodiny chce vrátit domů, ostatní ho většinou následují.

Asyrští křesťané strávili několik týdnů v záchytném táboře v Humenném a postupně byli rozmísťováni v okolí Nitry, kde začínají nový život. Děti začaly chodit do školy, dospělí pokračují v kurzech slovenštiny a hledají si práci.

Podobný plán na rozmístění křesťanů z Iráku nebyl beze zbytku úspěšný ani v České republice. Část z nich odjela autobusem do Německa a několik se jich vrátilo do Iráku. České ministerstvo vnitra proto celý přesídlovací proces zastavilo.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Slovensko přijme křesťany z Iráku

Slovensko přijme uprchlíky z Iráku. Do země v nejbližších dnech dorazí 149 asyrských křesťanů. V pondělí to oznámil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Výběr článků

Načítám