Hlavní obsah

Drogy loni zabily v Německu téměř o pětinu více lidí než před rokem. Nejhorší je pervitin

DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Loni zemřelo v SRN na užívání drog 1226 lidí, o 18,8 procenta více než v roce 2014, přičemž nejvíce stoupl počet obětí pervitinu, a to o 26 procent, konstatuje zpráva o drogové kriminalitě v roce 2015. Zveřejnili ji vládní pověřenkyně Marlene Mortlerová a šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet obětí výrazně stoupl, protože v roce 2014 se jejich počet zvýšil „jen“ o tři procenta na 1032 a ještě v roce 2012 činil počet obětí 944. Relativně nejvyšší úmrtnosti čelí uživatelé pervitinu.

U klasických drog, jako je heroin a kokain, se zvýšil počet registrovaných prvokonzumentů o 15 a o sedm procent. Celkově vzrostl loni počet prvokonzumentů drog o čtyři procenta na 20 890. Zaznamenaných kriminálních drogových deliktů bylo v roce 2015 celkem 282 600.

Vláda schválila zákon proti šíření tzv. měkkých drog. Norma by měla znemožnit šíření nových psychotropních látek, při nichž jsou struktury zakázaných látek změněny chemicky tak, že nemohou být zařazeny mezi zakázané omamné prostředky.

Mortlerová řekla, že „každá droga je nebezpečná“, což platí zejména pro ty měkké, vyráběné v zahraničí a pašované do SRN. Loni po nich zemřelo 39 lidí.

Pokoutní výrobci připravují měkké drogy, které jsou maskovány jako směs bylin, koupelových solí či osvěžovače vzduchu a jejichž nevypočitatelné působení je podle expertů nebezpečné. Navíc tyto maskované drogy bývají „obohacovány“ třeba umělým hašišem. Nový zákon zakazuje celé skupiny látek, zatímco dosud byly zakázány jen jednotlivé z nich. Jsou to např. látky podobné amfetaminům nebo umělému konopí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám