Hlavní obsah

Útočník z Mnichova nebyl islamista, ale blázen, tvrdí policie

Mnichov
Aktualizováno

Jeden člověk zemřel v úterý v Bavorsku po útoku 27letého muže na nádraží v Grafingu u Mnichova. Útočník pobodal čtyři lidi. Policie prověřuje výpovědi svědků, že útočník křičel „Alláhu akbar” (Bůh je veliký), uvedl bavorský rozhlas. Bavorský ministr vnitra naznačil, že zřejmě šlo o útok psychicky nemocného člověka, který měl problémy s drogami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pobodal na nádraží v Grafingu čtyři lidi, jeden zemřelVideo: Reuters

 
Článek

Muž, který přišel na stanici bos, zaútočil nožem na cestující kolem páté ráno. Nastoupil do čekajícího příměstského vlaku, několikrát bodl do zad jednoho z cestujících a na nástupišti napadl další tři muže. Podle bavorského rozhlasu padesátiletý cestující ve vlaku svým zraněním později podlehl.

Jednu osobu útočník zranil vážně. Všechny oběti jsou mužského pohlaví.

Agentura Press Association uvedla, že útočník byl zadržen. Podle německého týdeníku Focus muž po útoku utekl, ale byl přemožen nedaleko stanice.

Foto: Mapy.cz

Jedná se 27letého Paula H. z Hesenska, který dosud nepřišel do křížku se zákonem.

Nejedná se o přistěhovalce.

Policie vyloučila, že šlo o islámského radikála, ačkoliv podle několika svědků křičel, že „Bůh je veliký” a „vy nevěřící”. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ale uvedl, že dotyčný měl psychické potíže i problémy s drogami.

Žádné omamné látky u něj policisté nenašli, muž ale přiznal, že dva dny před činem si v Hesensku dávku drogy koupil.

Lothar Köhler, který vede vyšetřování, na tiskové konferenci uvedl, že útočník přicestoval v pondělí večer do Mnichova a pravděpodobně chtěl pokračovat v cestě do Rakouska. Do zhruba třináctitisícového Grafingu, který si zřejmě vybral náhodně, se dostal posledním nočním vlakem. Noc strávil na tamním nádraží a ráno zaútočil.

Policii se přiznal, svůj motiv ale nevysvětlil.

„Myšlenka, že lidé jdou v krásném ránu na zastávku S-Bahn a stanou se obětí maniaka, je hrozná,” komentovala případ starostka Grafingu Angelika Obermayrová listu Süddeutsche Zeitung.

Reklama

Výběr článků

Načítám