Hlavní obsah

Německé aerolinky kvůli stávce na letištích zrušily na 1200 letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Stávka pozemního personálu na šesti letištích ochromila ve středu letecký provoz v Německu. Aerolinky zrušily na 1200 letů, omezeno je i spojení Prahy s Německem. Největší německé aerolinky Lufthansa a Air Berlin předpokládají, že celkem protestní akce postihne přes 90 tisíc cestujících. Ministr vnitra Thomas de Maiziére označil rozsah stávky za nepřiměřený, podle něj k ní nebyl důvod. Akci zorganizoval odborový svaz Verdi, aby posílil svou pozici při jednáních o zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru.

Foto: Johannes Eisele , Reuters

Letadla Lufthansy kvůli stávce zůstala na zemi.

Článek

Mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem zrušila Lufthansa tři páry spojů plánovaných na dopoledne. Pravidelný provoz bude obnoven až po 14. hodině. Mezi Prahou a Mnichovem aerolinky zrušily rovněž tři páry spojů, uskutečnil se pouze let z Bavorska ve 12.00 a z Ruzyně ve 13.25.

Nejhůř stávka zasáhla letiště v Mnichově, kde bylo zrušeno 740 z 1100 plánovaných letů. Nestartují žádná letadla na mezikontinentální trasy, výrazně je omezený i provoz na evropských a vnitrostátních linkách.

Ve Frankfurtu nad Mohanem bylo zrušeno 392 z 1330 plánovaných letů. Ke stávce se připojila i část letištních hasičů.

Stávkovalo se také v Kolíně nad Rýnem, zrušeno by mělo být 103 z 276 plánovaných letů. V menší míře zasáhla stávka také letiště v Düsseldorfu, v Dortmundu a v Hannoveru.

Svaz Verdi označil protestní akci za výstražnou stávku, která má přispět k urychlení vyjednávání o výši platů zaměstnanců ve veřejné správě, o níž se bude jednat koncem týdne. Kromě letišť stávkují i zaměstnanci v mateřských školách nebo pracovníci ve státních nemocnicích. Odbory varují, že pokud se nepodaří dohodu najít, budou stávky pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám