Hlavní obsah

Boeing nad Ukrajinou sestřelil bojový letoun, tvrdí svědci v dokumentu

Boeing 777 malajsijských aerolinií nebyl předloni v létě sestřelen střelou země vzduch, kterou ze systému Buk odpálili povstalci na východě Ukrajiny, nýbrž byl zasažen střelou z ukrajinského bojového letounu. Tvrdí to jedna z teorií, s nimiž ve svém pořadu Konspirační spisy přichází BBC. Při pádu letu MH17 na cestě z nizozemského Amsterdamu do malajsijského Kuala Lumpuru zemřelo 298 lidí.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Hasič mezi troskami spadlého boeingu

Článek

BBC dokument odvysílá 3. května, o jeho obsahu v neděli informoval server Daily Mail.

Dokument nabízí svědectví několika lidí, kteří tvrdí, že před pádem letadla viděli na obloze dva stroje. Kromě Boeingu 777 i další letadlo, které na civilní letoun střílelo.

„Bylo to v létě, zrovna v době sklizně, slyšeli jsme ránu a viděli dvě letadla, byla jako malé stříbrné tečky. Jedno letělo přímo a druhé se po té ráně otočilo a vrátilo se,” popisuje v dokumentu svědkyně Nataša Beroninová.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Povstalec u trosek malajsijského boeingu u východoukrajinské obce Hrabove

Další svědek uvedl, že slyšel střely vypálené z letadla předtím, než se ozvala velká rána.

Server ale současně připomíná informaci The Sunday Times, že jeden německý reportér vyzpovídal 100 lidí, kteří pád letadla viděli, a sedm z nich zmínilo, že viděli kromě boeingu i bojový letoun.

Předpokládají, že bojové letadlo vypálilo po civilním střelu vzduch-vzduch a současně pálilo z kanónu umístěného na zádi.

Původně se předpokládalo, že ono bojové letadlo mohl pilotovat Vladislav Vološin. Ten ale už několikrát řekl, že ten den neměl žádný let a na jeho stroji nebyly umístěny střely vzduch-vzduch. Operoval jen se střelami vzduch-země.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Animace sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou

V dokumentu je zmíněna i další teorie, a to, že pád letadla byl součástí „teroristické operace“ podporované americkou CIA a bomby byly umístěna v letadle samotném. Dostaly se tam už na letišti v Nizozemí. S teorií přišel soukromý vyšetřovatel Sergej Sokolov. Podle něj bylo cílem vše svést na Rusko a ukázat, že je to barbarská země.

Nicméně oficiální zpráva z vyšetřování nehody, kterou na podzim loňského roku vypracovali Nizozemci tvrdí, že příčinou pádu letadla byla střela ze systému Buk vypálená z míst, kde operovali proruští rebelové. Ta podrobně popisuje, co se s letadlem po zasažení dělo. [celá zpráva]

Rusko sestřelení raketou Buk nezpochybňuje, tvrdí ale, že je možné, že byla odpálena z území kontrolovaného ukrajinskou armádou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám