Hlavní obsah

Rakousko se chystá vyvlastnit Hitlerův rodný dům v Braunau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská vláda připravuje zákon, na základě kterého by mohla vyvlastnit rodný dům Adolfa Hitlera v hornorakouském městečku Braunau am Inn. Sobotnímu vydání listu Oberösterreichische Nachrichten to řekl mluvčí ministerstva vnitra. Vídeň se k tomuto kroku odhodlala po letech neúspěšného jednání s majitelkou nemovitosti.

Foto: Profimedia.cz

Rodný dům Adolfa Hitlera v hornorakouském městečku Braunau am Inn

Článek

Způsob, jakým by vyvlastnění domu mohlo proběhnout, vídeňské ministerstvo vnitra nyní prověřuje. Bude k tomu ale zřejmě nutné přijmout zvláštní zákon. Hitler se v tomto domě narodil 20. dubna 1889.

Dosavadní jednání s majitelkou Gerlinde Pommerovou nepřineslo žádný výsledek. "V uplynulých letech nám bylo čím dál tím více jasné, že vyvlastnění bude jedinou možností," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck s tím, že vláda chce zabránit hlavně tomu, aby budova nějakým způsobem sloužila k oživování nacistické ideologie.

Majitelka, která dosud nabídky státu na koupi domu vždy razantně odmítala, by měla dostat odškodnění.

Hitlerův rodný dům nacisté krátce po takzvaném anšlusu Rakouska, tedy připojení země k nacistickému Německu v roce 1938, prohlásili za památku. Posléze fungoval jako výstavní síň. Pommerovi získali nemovitost v restituci v roce 1952.

Rakouské ministerstvo vnitra je od roku 1972 hlavním nájemcem Hitlerova rodného domu. Podepsalo tehdy s Pommerovou smlouvu, která mimo jiné stanoví, že dům může sloužit výhradně sociálním či administrativním účelům. Do roku 2011 v budově fungovaly chráněné dílny. Majitelka ale po celou dobu odmítala povolit přestavby, které by dům uzpůsobily potřebám postižených. Pět let je dům prázdný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám