Hlavní obsah

Dvě patnáctileté dívky dostaly v Británii doživotí za vraždu

Londýn
Aktualizováno

K doživotnímu vězení byly ve Velké Británii odsouzeny dvě nyní patnáctileté dívky, které podle soudu před dvěma lety brutálně mučily a zavraždily 39letou ženu. Odsouzené mohou žádat o propuštění podle verdiktu nejdříve po 15 letech žaláře, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Oběť vraždy Angela Wrightson na archivním snímku

Článek

„Věděly jste, že je Angie vzhledem ke svému stavu obzvlášť zranitelná. Prosila, abyste přestaly. Trpěla duševně i fyzicky. Koupila vám, co jste chtěly, a nechala vás u sebe pobývat. Zneužily jste jí a napadaly ji znovu a znovu,“ řekl soudce Henry Globe při vynášení rozsudku.

Dívky chodily do bytu oběti v severoanglickém Hartlepoolu pro alkohol a cigarety. Žena byla podle předsedy soudu alkoholička, která se však k okolí chovala mile a svůj byt udržovala čistý.

V prosinci 2014 byla nalezena v bytě mrtvá, polonahá s více než 100 poraněními, většinou ve tváři. Dívky, kterým bylo tehdy 13 a 14 let, použily jako zbraně například lopatu, stolek, televizi, hůl opatřenou šrouby či počítačovou tiskárnu.

Během útoku si navíc se svou obětí pořizovaly takzvané selfie snímky a když s běsněním skončily, zavolaly policii s tím, že jim je zima a chtějí odvézt domů. Během hovoru se chichotaly, pak v klidu vyšly na ulici, aniž se zajímaly o to, zda žena brutální běsnění přežila.

Identita odsouzených dívek nebyla vzhledem k věku zveřejněna.

"Vzhledem k vážnosti útoku na Angelu Wrightsonovou by se dalo očekávat, že dívky budou mít po její smrti výčitky svědomí. Ony se naopak smály a vyfotografovaly se. Snímek umístily na internet," řekl novinářům po vynesení rozsudku zástupce prokuratury. Útok označil za "barbarský".

Británie uděluje tvrdé tresty nezletilým osobám, nezřídka mladším než těmto dívkám, již mnoho let. V roce 1993 dva jen desetiletí chlapci dostali doživotí za vraždu dvouletého dítěte v Liverpoolu na severozápadě Anglie.

Anketa

Je podle vás doživotní trest pro patnáctileté dívky za brutální vraždu příliš vysoký?
ano
4,1 %
ne
95,9 %
Celkem hlasovalo 8034 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám