Hlavní obsah

Slovenští žáci se o fašistické minulosti své země učí často zkresleně

Právo, ivi

Mnozí na Slovensku si po parlamentních volbách kladou otázku: Jak je možné, že neonacistická Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) získala přes 200 tisíc hlasů a pronikla do parlamentu? Odpověď tkví možná v učebnicích dějepisu, které obsahují mnohdy nedostatečné a zkreslené informace o období válečného Slovenského štátu 1939-1945.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto: Účastníci bratislavské demonstrace proti fašismu

Článek

Pasáže týkající se fašistického státu vedeného knězem Jozefem Tisem jsou v některých učebnicích používaných ve školách upravené, někdy až zmanipulované. Autoři některých učebnic se snaží omlouvat prezidenta Tisa. Jeho režim přitom poslal do koncentračních táborů 70 000 slovenských Židů. Slovenský štát za deportaci každého Žida zaplatil Německé říši 500 říšských marek. Většina z nich v koncentračních táborech zahynula.

Otazníky kolem některých učebnic

Výchova žáků tak leží na učitelích, jak tuto pasáž dětem vysvětlí a z jakých dalších materiálů jim toto období přiblíží. „Domnívám se, že některé učebnice podávají žákům historii tendenčně a nesprávně,“ uvedla učitelka Andrea z Bratislavy. „Výsledek voleb je pro mě v tomto kontextu nepříjemným překvapením,“ řekla deníku Pravda hlavní školní inspektorka Viera Kalmárová.

Dalším problémem může být nedostatečná odbornost při vyučování dějepisu, občanské výchovy a etické výchovy na středních odborných školách. František Tamašovič ze střední odborné školy technické ve městě Šurany potvrzuje, že na vysvětlení toho, co znamená totalitní režim, extremismus a lidská práva je na hodinách občanské výchovy málo času.

Pravda uvedla, že učebnice dějepisu pro základní školy autora Dušana Kováče vysvětluje holocaust i potupné označování Židů žlutými hvězdami. V učebnici autora Róberta Letze je podle Pravdy zmínka o žlutých hvězdách pouze jako doplňkový sloupek. Autor publikuje také pasáže z projevů Tisa u soudu, který ho v roce 1947 odsoudil k smrti. To vše bez vysvětlovacích poznámek. Nenajdete zde ani slovní spojení „fašistický Slovenský štát“.

Pamětníků ubývá

Podle učitelky dějepisu na jednom z bratislavských gymnázií má člověk při čtení této učebnice pocit, že autor Tisa omlouvá. „Vypomáháme si vlastními materiály a filmy z prostředí vyhlazovacích táborů. Nechci, aby z mých žáků vyrostli lidé se zkresleným pohledem na minulost a stali se tak lehkou obětí extremistů,“ dodala učitelka.

Ředitel Muzea židovské kultury v Bratislavě Pavol Mešťan tvrdí, že Letz má blízko k myšlenkám, které bagatelizují holocaust. Upozornil také, že řada škol používá ještě starší učebnice dějepisu, které označil doslova za „profašistické“. Mešťan vyjádřil obavy, že jak budou postupně odcházet svědkové válečných hrůz, bude se historie stále víc falšovat a zamlčovat.

Historické zkreslování je podle něho způsobeno také faktem, že v čele Slovenska stál tehdy katolický kněz a od roku 1990 se Slovenský štát oživuje prostřednictvím katolicismu. Za pravdu mu dává také fakt, že Kotleba získal podporu několika katolických kněží.

LSNS získala v parlamentních volbách přes 200 tisíc hlasů. Straně Mariana Kotleby dalo svůj hlas přes 22 procent prvovoličů ve věku 18 až 21 let.

Slovensko pod taktovkou Tisa
Klerofašistický Slovenský stát byl vyhlášen 14. března 1939.
V čele státu stál katolický kněz Jozef Tiso.
Slovenský stát patřil mezi satelity nacistického Německa.
Proti dnešní podobě Slovenska ke Slovenskému státu nepatřily jižní oblasti obývané maďarskou menšinou včetně Košic. Tato území připadla Maďarsku.
Vládnoucí stranou byla Hlinkova slovenská lidová strana.
Vypověděl válku Sovětskému svazu, Velké Británii a USA.
Z jeho území bylo deportováno do vyhlazovacích táborů 70 tisíc Židů.
Slovensko zaplatilo Německu za každého deportovaného Žida 500 říšských marek.
29. srpna 1944 vypuklo Slovenské národní povstání, které potlačila německá armáda a následně Slovensko okupovala.
Tiso byl po válce odsouzen za vlastizradu a v roce 1947 popraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám