Hlavní obsah

Řecký ministr pro migraci nabízí rezignaci. Nazval Makedonii Makedonií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas nabídl ve středu premiérovi svou rezignaci. Důvod však nesouvisí s uprchlíky, nýbrž s přeřeknutím. Nazval totiž Makedonii Makedonií, což se v jeho zemi nesluší. Řekové totiž považují pojem Makedonie za svůj a používání názvu Republika Makedonie sousední zemí považují za odcizování a falzifikaci řecké historie.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas.

Článek

K rezignaci vyzval řeckého ministra pro imigrační politiku jeho kolega ve vládě Panos Kammenos, který je předsedou koaliční vládní strany Nezávislí Řekové (ANEL). Pouhá omluva prý nestačí.

„Vyzval jsem Muzalase, aby sám odstoupil v zájmu ochrany vlády," řekl Kammenos televizní stanici Mega TV. Dodal, že pro jeho stranu Nezávislí Řekové jde o velmi závažnou věc.

Odvádění pozornosti, zlobí se další ministři

Ministr pro migrační politiku se už veřejně omluvil za „velkou chybu", jíž se dopustil. Podle agentury Reuters se za něj postavili ostatní ministři, kteří roztržku považují za nebezpečné odvedení pozornosti od Muzalasova úsilí dosáhnout dohody v nejhorší migrační krizi, která postihla Evropu od druhé světové války.

„Snaha oslabit tohoto ministra, který každý den vede boj za zvládnutí krize kolem uprchlíků, je nezodpovědná a pokrytecká, obzvláště před nadcházejícím summitem EU," citoval Reuters z prohlášení vydaného celou vládou v reakci na Kammenosovu výzvu, aby Muzalas podal demisi.

Letitý spor o název

Atény odmítají přiznat Skopji právo užívat název Makedonie, neboť se obávají, že toto pojmenování v sobě může zahrnovat územní nároky na stejnojmennou severořeckou provincii. Makedonie to sice popírá, Řecko ale přesto kvůli sporu blokuje bývalé jugoslávské republice přístup do EU a NATO.

Zpravodajský server ANT1 uvedl, že se Muzalas nešťastného přeřeknutí dopustil cestou do Bruselu, kde se chtěl připravit na nadcházející summit EU–Turecko.

Zatím není jasné, nakolik se v belgické metropoli podaří pokročit při formulování dohody Evropské unie s Ankarou, jež by měla pomoci zastavit proud uprchlíků mířících do Evropy právě přes turecké území.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám