Hlavní obsah

Kosovští poslanci ronili slzy, opozice totiž znovu argumentovala dráždivým plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Při prvním letošním zasedání kosovského parlamentu to doutnalo. Opoziční poslanci i přes veškerá bezpečnostní opatření do jednacího sálu opět propašovali slzný plyn, čímž většinu kolegů, kteří nepřišli vybaveni plynovými maskami, paralyzovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Kosovští poslanci ronili slzy, opozice totiž znovu argumentovala dráždivým plynemVideo: AP

 
Článek

Opozice zasedání parlamentu bojkotuje opakovaně, aby tak přiměla vládu zrušit sporné dohody se Srbskem a Černou Horou, respektive dosáhla vypsání předčasných voleb.

Dohoda mezi Kosovem a Srbskem přiznává větší autonomii Srbům žijícím v Kosovu, smlouva s Černou Horou zase upravuje posun demarkační linie. Podle opozice jsou obě sjednané úmluvy pro Kosovo nevýhodné. Od prosince ruší jednání parlamentu nejrůznějšími způsoby – od houkaček přes pepřové a slzotvorné plynové bomby až po vrhání lahví s vodou.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Kosovský parlament zamořil slzný plyn.

Vláda nicméně trvá na svém a od dohod ustupovat nehodlá. „Reakce opozice sice mohou pokračovat, měli by si ale uvědomit, že se k moci nemohou dostat silou,“ cituje agentura AP kosovského vicepremiéra a ministra zahraničí Hashima Thaçiho z Demokratické strany Kosova.

Kvůli nefunkčnímu parlamentu zůstává personálně neobsazená vrchní státní prokuratura, kontrolního úřad a dosud nebyla projednána ani dohoda s Nizozemskem o ustanovení zvláštního tribunálu pro bojovníky Kosovské osvobozenecké armády. [celá zpráva]

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008 a jako svrchovaný stát ho od té doby uznalo 111 zemí včetně Česka. Srbsko ale Kosovo dodnes pokládá za své území a uznání jeho autonomie na půdě OSN vetovalo Rusko.

Reklama

Související témata:

Související články

Deportace v Německu nabírají na obrátkách

Jednotlivé spolkové země z Německa letos deportovaly dvakrát více neúspěšných žadatelů o azyl než loni. Do konce listopadu jich bylo vykázáno 18 363, zatímco...

Výběr článků

Načítám