Hlavní obsah

Za výraz „polský koncentrační tábor” plánuje Varšava posílat na pět let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská vláda chce až pěti lety vězení trestat použití výrazu „polský vyhlazovací tábor” pro označení nacistických táborů v okupovaném Polsku. Návrh zákona v tomto smyslu už předložilo ministerstvo spravedlnosti. Poláci vždy protestují proti užití výrazu „polský koncentrační tábor” místo „nacistický koncentrační tábor na Němci okupovaném území Polska”.

Foto: ČTK/AP

Brána nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi

Článek

"Už se musí skoncovat s tím, aby se z Polska dělal pachatel holokaustu," prohlásil náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki. Povinností státu je podle něj dbát o dobrou pověst země a polského národa, jejichž právní ochranu chce ministerstvo také zapsat do ústavy.

Za připisování podílu či spoluodpovědnosti za zločiny nacistické říše Polsku či Polákům by hrozila pokuta či trest vězení. V roli žalobce má podle předlohy vystupovat Institut národní paměti, který zkoumá zločiny nacismu a komunismu a má také prokurátorské pravomoci.

To, že zahraniční média či politici občas označují koncentrační tábory v Polsku za "polské tábory", silně irituje Varšavu, která se důsledně domáhá oprav nepřesností. Namístě je podle náměstka Jakiho požadovat i "vysoké odškodnění" při civilních žalobách.

Obama má výjimku

Svého času se "přeřeknutí" dopustil i americký prezident Barack Obama. Jaki ale odpověděl novinářům záporně na otázku, zda by Varšava tvrdě postupovala i proti Obamovi. "Nejde nám o diplomatické skandály, ale záleží nám na tom, aby se tyto výrazy neopakovaly," řekl.

Obama se později omluvil za to, že omylem hovořil o "polských táborech smrti". Tuto formulaci ke zděšení Poláků použil, když při návštěvě Varšavy v květnu 2012 posmrtně předával Medaili svobody, nejvyšší americké civilní vyznamenání, polskému odbojáři z druhé světové války Janu Karskému. Uvedl tehdy, že členové polského odboje Karského "propašovali do varšavského ghetta a do polského tábora smrti", kde na vlastní oči uviděl, jak nacisté vraždí Židy.

Die Welt se raději omluvil

Varšavská prokuratura v roce 2013 odmítla zahájit trestní stíhání vůči německému listu Rheinische Post kvůli výrazu "polské vyhlazovací tábory", protože podle ní neříká, že tyto tábory vytvářeli Poláci, ale pouze upozorňuje na zeměpisnou polohu v Polsku.

Podobně varšavský soud loni odmítl žalobu polského občana na německý deník Die Welt kvůli "polskému koncentračnímu táboru" s odůvodněním, že výraz sice může pohoršit každého, kdo zná historii a zejména Poláky, nicméně v daném případě nemířil na žalobce. Die Welt se také okamžitě omluvil a výraz vymazal z internetové stránky.

Konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) již před lety navrhla trestat za "polský tábor" pětiletým vězením, ale tehdejší liberální vláda byla proti a do loňských voleb se odehrálo pouze první čtení. Volby ale PiS vyhrála takovým způsobem, že získala většinu v parlamentu a poprvé od pádu komunismu mohla sama sestavit vládu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám