Hlavní obsah

Airbus se musel vrátit do Londýna s 252 cestujícími, pilota oslepil laser

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtyřmotorový airbus A340 společnosti Virgin Atlantic letící do New Yorku se musel v neděli vrátit do Londýna, když pilota oslepil laser. Uvedla to londýnská policie. Aerolinky oznámily, že šlo o preventivní opatření a že s policií pátrají po zdroji laserového paprsku, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A340 Virgin Atlantic nad londýnským letištěm Heathrow

Článek

Posádka informovala o incidentu krátce po startu vysláním nouzového signálu pan-pan, který značí, že není ohrožen život lidí na palubě. Airbus proto pokračoval v letu nad Irsko, ale nakonec se obrátil.

„Máme tu zdravotní problém s jedním z pilotů kvůli oslnění laserem, ke kterému došlo po startu. Vracíme se na Heathrow,“ hlásila posádka. Podle pilota došlo k oslnění asi deset až dvanáct kilometrů západně od Londýna.

„Let VS025 letící z Londýna, z Heathrow do New Yorku na JFK se vrátil na Heathrow v rámci preventivního opatření kvůli incidentu s laserovým paprskem,“ uvedla mluvčí aerolinek podle listu The Daily Telegraph. Pilot byl oslepen ve 20.13 (21.13 SEČ). Dodala, že stroj s 252 cestujícími a patnáctičlennou posádkou přistál bezpečně.

Společnost upřesnila, že se rozhodla pro návrat letounu, protože její prioritou je bezpečnost cestujících. „Po ohlášeném incidentu se první důstojník (druhý pilot – pozn. red.) necítil dobře. O návratu na Heathrow místo pokračování v transatlantickém letu rozhodli oba piloti.“

UPDATE: Virgin: "We're workingwiththeauthoritiesto identifythesource ofthelaser thatcausedtheincident" - https://t.co/eryUMDKVZO

— AirportWebcams(@AirportWebcams) 14. únor 2016 

Všichni pasažéři byli ubytováni přes noc v hotelu.

Policie po možném pachateli pátrá. Od roku 2010 je v britském trestním zákoníku paragraf umožňující obvinit lidi, kteří zaměřují laserový paprsek na letadlo, takže může být oslněn pilot.

Jen za první pololetí loňského roku bylo v Británii evidováno 414 případů zamíření laseru na letadlo. Nejvíce (48) jich bylo u Heathrow, uvedl britský úřad pro civilní letectví.

V roce 2014 zaznamenali v Británii 1440 takovýchto incidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám