Hlavní obsah

Kolín nad Rýnem: Severoafričané jsou dlouhodobý problém, Silvestr nebyl výjimečný

– Berlín

Silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem, kdy početné skupiny mužů arabského a severoafrického vzhledu okrádaly a sexuálně obtěžovaly ženy, nejsou v tomto západoněmeckém městě výjimečné. Kolínská policie to v pátek prohlásila na tiskové konferenci s tím, že s kriminalitou Severoafričanů se potýká již několik let, napsal portál Focus.

Foto: Oliver Berg, ČTK/AP

Policejní auto před kolínským nádražím

Článek

Případy z novoročních oslav, kdy jen z Kolína přijala policie přes 600 hlášení, dalších 200 z Hamburku a několik desítek i z dalších velkých měst, vyvolaly v zemi diskusi o tom, do jaké míry se na obtěžování a krádežích podíleli nově příchozí běženci.

Na tiskové konferenci, která se silvestrovským událostem věnovala pouze okrajově, policie uvedla, že ve městě již tři roky pracuje zvláštní analytická skupina, která se věnuje výhradně kriminální činnosti páchané lidmi ze severní Afriky. Ti se nejčastěji věnují krádežím v obchodech a kapesním krádežím, uvedl Norbert Wagner z vedení kolínské policie.

Severoafričané 40 %, Syřané 0,58 %

Za 40 procenty všech kapesních krádeží ve městě stojí podle Wagnera Severoafričané. Devadesát procent těchto imigrantů jsou dospívající či mladí muži bez jakýchkoli sociálních vazeb. Dodal, že v terénu působí pět sociálních pracovníků, kteří se snaží s těmito mladíky navázat kontakt. Pokud jde o Syřany, kteří kradou opakovaně, je jejich podíl podle policejních statistik 0,58 procenta.

„Od té doby, co se otevřely některé hranice, počet kapesních krádeží prudce vzrostl," uvedl Günther Korn z kriminální policie. V roce 2010 znala kolínská policie 15 recidivistů ze severní Afriky. Počet krádeží ale narůstá, ačkoli se zvyšuje i počet zadržených.

Policie mluvila rovněž o agresivitě zlodějů a také těch, kteří o silvestrovské noci obtěžovali ženy. Svou roli prý očividně sehrává také alkohol a lehké drogy, jako je například marihuana. Problémem je i nebezpečnost takových zlodějů, často u sebe totiž mají nůž či teleskopický obušek. „Často míváme vážně zraněné kolegy," dodal Korn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám