Hlavní obsah

Turci zadrželi dvanáct univerzitních učitelů, kteří se postavili za Kurdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká policie zadržela dvanáct univerzitních pedagogů, kteří se podepsali pod petici kritizující vojenskou operaci proti Kurdům. Prokuratura je nyní vyšetřuje pro podezření z podpory terorismu. Informovala o tom agentura Anadolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Petice, kterou podepsali i někteří akademici mimo Turecko, už má více než 1200 signatářů.

Turecká policie si v pátek přišla pro vyučující na univerzitě ve městě Kocaeli na severozápadě Turecka. Podle agentury Anadolu může brzy v rukou policie skončit i dalších devět pedagogů, jejichž zadržení už úřady rovněž nařídily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prokuratura v Istanbulu zahájila vyšetřování signatářů petice tento týden a ve čtvrtek rozhodla, že proti některým vznese obvinění kvůli protistátní činnosti a propagandě terorismu.

Petice zveřejněná v pondělí kritizuje postup turecké vlády proti kurdské menšině na jihovýchodě země. Armáda loni zahájila rozsáhlou ofenzívu proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK a co byly přerušeny oboustranné mírové rozhovory.

Ukončete masakry

Akademici v petici mimo jiné žádají, aby vláda ukončila "úmyslné masakry a deportace Kurdů a dalších lidí v regionu", a nazývají vládní operaci zločinem. Naléhají rovněž, aby se zástupci vlády vrátili k jednacímu stolu a řešili problémy s Kurdy mírovou cestou.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Proti signatářům petice ve čtvrtek ostře vystoupil prezident Erdogan, který je nazval "zrádci národa". Podle něj se podporovatelé petice postavili za teroristy z PKK.

Agentura Dogan uvedla, že stíhání nejspíše čeká všech dosavadních 1128 tureckých signatářů petice. V případě odsouzení by jim hrozilo až pět let vězení.

K petici se připojila i řada univerzitních pedagogů ze zahraničí, mimo jiné americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám