Hlavní obsah

Na Ukrajině zabíjí prasečí chřipka, docházejí antivirotika

Kyjev

Pětadvacet lidí na Ukrajině zemřelo na chřipku od začátku chřipkové sezóny, všechny oběti pocházejí z oblasti Vinnyca a většina z nich podlehla prasečí chřipce H1N1. Oznámila to ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na ředitelku státního chřipkového centra Tetjanu Dychanovskou. Většina obětí podlehla podle ministerstva zdravotnictví proto, že příliš pozdě zašla k lékaři.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V ukrajinských médiích se podle webu KyivPost dříve objevily zprávy o údajné padesátce obětí nákazy virem prasečí chřipky H1N1, ale ve středu ministerstvo zdravotnictví na jednání vlády uklidňovalo veřejnost, aby nepodléhala panice, protože propuknutí epidemie nehrozí.

Už ve středu oznámila podle listu Ukrajinska Pravda 25 obětí letošní chřipkové epidemie tajemnice poslaneckého zdravotnického výboru Iryna Sysojenková s tím, že přibývá případů nákazy kmenem H1N1.

Po setkání na ministerstvu zdravotnictví uvedla, že chřipkou nakaženo je už 5,7 procenta lidí, 70 procent z nich jsou děti a těhotné ženy. Dodala, že jsou už i oběti. „Obavy ve mně vzbudilo 25 obětí v oblasti Vinnyca, kde jen pět z nich podlehlo chřipce typu B, která je mnohem mírnější ve srovnání s H1N1,“ uvedla Sysojenková. Zřejmě podle ní podlehli následnému zápalu plic.

Okamžitě k lékaři

Zmínila také nedostatek léků na prasečí chřipku: „Patnáct set balení antivirotika Tamiflu, které je z předchozích zásob, rozvezou do regionů a v případě nutnosti je vláda Litvy připravena poskytnout Ukrajině humanitární pomoc a dodat další.“

Vyzvala také, aby se hned při prvních projevech příznaků chřipky lidé vydali k lékaři, protože tamiflu je účinné jen při podání během prvních dvou dnů.

Arménské ministerstvo zdravotnictví ve středu ohlásilo, že nákaze prasečí chřipkou podlehlo za prosinec a leden deset lidí.

Související téma:

Foto: archiv Pravo, Právo

Virus prasečí chřipky

V červnu 2009 byla vyhlášena pandemie prasečí chřipky, celosvětově jí podlehlo na 18 500 lidí. V České republice se touto chřipkou nakazilo celkem 2477 osob a do března 2010 na ni 102 lidí zemřelo. Pandemie skončila v srpnu 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám