Hlavní obsah

Českého podnikatele Korbela zadrželi na Slovensku, bankám dluží přes miliardu

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská policie zadržela v Popradu českého podnikatele Hynka Korbela, který nadělal v českých bankách miliónové dluhy a zmizel. Server pluska.sk ve čtvrtek uvedl, že Korbel byl zadržen v pondělí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský policista. Ilustrační foto

Článek

Česká policie pátrala po podnikateli přes pět let. Zmizel, když ho začali hledat věřitelé. Dohromady nadělal dluhy ve výši 1,2 miliardy korun.

„Krajský soud v Prešově vzal ve čtvrtek osobu do předběžné vazby. Zadržená osoba podala proti rozhodnutí stížnost a rozhodne nejvyšší soud Slovenské republiky,“ řekl Novinkám mluvčí krajského soudu v Prešově Michal Drimák.

Mluvčí prezidia policejního sboru Slovenské republiky Michal Slivka Novinkám potvrdil, že Korbel byl zadržen v pondělí 11. ledna odpoledne v Popradu.

"Obvodní soud Praha 4 na něho vydal evropský zatykač. Čeští kolegové zároveň požádali slovenskou policii o spolupráci při pátrání po této osobě. Slovenští detektivové získali informaci o jeho možném pobytu v Popradu. Připravili policejní akci a osobu zadrželi," uvedl Slivka.

Obchodoval se dřevem

Hynek Korbel vlastnil skupinu firem Kimos, která obchodovala se dřevem. V severních Čechách jí patřila pila, sklady dřeva a lesy. Když ale Korbel nadělal dluhy, různé banky nakonec zjistily, že každá dostávala o firmě jiné výkazy.

Mezi finanční ústavy, které mu půjčily, patřila hlavně Česká spořitelna, Commerzbank, UniCredit či Oberbank. Všechny měly problém dostat se k účetnictví firmy. Posléze se zjistilo, že účty měly být ověřené auditorkou, která ale o existenci firmy neměla ani potuchy.

Všichni zaměstnanci už od léta 2010 nedostávali výplatu, Korbel zmizel i s rodinou o pár měsíců později. Zanechal pouze podepsanou plnou moc pro jednoho zaměstnance.

Kimos v nejlepších letech zaměstnávala stovky lidí a dosahovala obratu několik miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám