Hlavní obsah

Breivik žaluje Norsko kvůli podmínkám ve vězení

Oslo

Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik, který si odpykává 21letý trest vězení za vraždu 77 lidí, žaluje norský stát kvůli podmínkám svého věznění. Tvrdí, že pravidelné prohlídky cely či izolace od ostatních trestanců porušují jeho lidská práva, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik (vpravo) se svým obhájcem

Článek

Soud začne 15. března prověřovat stížnost Breivika. Slyšení se z bezpečnostních důvodů bude konat ve vězeňské tělocvičně ve městě Skien na jihu Norska, kde si odpykává trest.

Breivik si na podmínky svého věznění stěžuje opakovaně. Loni v září například pohrozil hladovkou, tu ale nakonec odložil.

Ultrapravicový extremista Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya.

O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám