Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách zahynulo pět lidí včetně těhotné ženy

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi (Bratislava)

Pět lidí zemřelo v předposlední den roku ve Vysokých Tatrách. Slovenská Horská služba (HZS) o tom informovala na své webové stránce. Tři horolezci a jeden turista zemřeli na Slovensku, na polské straně zemřela těhotná žena. Odpoledne se navíc zřítil v těchto horách český horolezec, který přežil a byl převezen do nemocnice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vysoké Tatry

Článek

„Ve středu nám byly nahlášeny dva pády horolezců ve Vysokých Tatrách. V prvním případě se jednalo o slovenského horolezce v oblasti Rovienok. Přibližně ve stejném čase byl nahlášen pád dvou dalších h horolezců pod Prostředním hrotem. K oběma případům vyrazili horští i letečtí záchranáři, bohužel, dopadlo to tragicky, ani jeden z nich nehodu nepřežil,“ uvedl ředitel HZS Jozef Janig.

Turista zemřel v oblasti Parichvostu.

Když záchranáři zasahovali u dvou zmíněných pádů, přišlo hlášení o dalším neštěstí. Ze skály spadl šestadvacetiletý Čech v oblasti Baranieho sedla ve Vysokých Tatrách.

„Upadl a klouzal se přibližně 300 metrů. Vrtulník vysadil na místě lékaře a horského záchranáře. Po ošetření páteře a horní končetiny zraněného pomocí navijáku transportovali z terénu a převezli ho do popradské nemocnice,“ řekla mluvčí Vrtulníkové záchranné služby Air Transport Europe Zuzana Turočeková.

Mrtvá žena na polské straně

Další dvě záchranné akce probíhaly v Západních Tatrách. Podrobnosti zatím nejsou známé. Podle serveru onet.pl na polské straně Tater spadla z turistického chodníku těhotná žena. Zemřela po převozu vrtulníkem do nemocnice.

Horští záchranáři ve Vysokých i Nízkých Tatrách a ve Velké Fatře uskutečnili jen v průběhu úterý 32 zásahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám