Hlavní obsah

Útoků proti uprchlíkům v Německu dramaticky přibývá

– Berlín

Německé úřady hlásí razantní nárůst útoků proti uprchlíkům. Od začátku letošního roku do poloviny listopadu se jich stalo 1610. Ve stejném období roku 2014 jich bylo 895. Uvedl to v úterý list Süddeutsche Zeitung s odkazem na spolkové ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

V srpnu vyhořela po útoku žhářů ubytovna v městečku Weissach im Tal nedaleko Stuttgartu.

Článek

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) tvrdí, že násilnosti pomáhá rozdmýchávat krajně pravicová propaganda, která se šíří na sociálních sítích. Úřad se obává, že útoků bude stále přibývat.

Nejde pouze o napadení ubytoven, táborů a domů, kde žijí žadatelé o azyl. Násilí čelí i politici a občanští aktivisté, kteří prosazují integraci cizinců v Německu. Objasněnost těchto činů je velmi malá.

Jeden z nejvážnějších posledních útoků v souvislosti s migranty zažil Kolín nad Rýnem. 44letý útočník, který se netají svými xenofobními postoji, tam v říjnu pobodal primátorku Kolína nad Rýnem Henriettu Rekerovou. Ta útok přežila, lékaři ji ale museli operovat. [celá zpráva]

Německo letos zažívá mimořádný příliv žadatelů o azyl. Tři týdny před koncem roku dosáhl počet běženců v zemi jednoho miliónu. [celá zpráva]

Vládní odhady na počátku uprchlické krize počítaly se 450 tisíci lidmi, později se odhady navýšily na 800 tisíc, ale i toto číslo bylo překonáno.

Jen v listopadu dorazilo do Německa přes 200 tisíc lidí. Za celý loňský rok německé úřady přitom zaregistrovaly 238 676 běženců.

Zastáncem pomoci uprchlíkům je kancléřka Angela Merkelová, která za to sklízí kritiku. Ze své vstřícnosti vůči běžencům už ale polevila. Na sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Karlsruhe prohlásila, že je třeba pracovat na snížení počtu běženců, kteří do Evropské unie i do Německa přicházejí. Merkelová v pondělí potvrdila, že všechny neúspěšné žadatele o azyl bude Německo vracet do země původu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám