Hlavní obsah

Polský kněz vedl gang vykradačů kostelů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodž

Policie v Lodži zadržela čtyřčlenný gang lupičů, který vykrádal kostely a fary v celém Polsku. Vedl ho 41letý katolický kněz M. Z. z Bydhoště. Policisté zabavili nejen část ukradených předmětů, ale také u něj našla seznam a fotografie dalších svatostánků, které se chystal kněz s gangem vykrást.

Foto: Profimedia.cz

Vůz polské policie

Článek

Gang vykrádal kostely a fary ve Varšavě, Štětíně, Radomi a Lodži i v desítkách menších míst v době, kdy v nich nikdo nebyl.

„Předběžné vyšetřování ukázalo, že M. Z. přesně věděl, kdy a kde jeho kolegové kněží budou, protože je obvykle krátce před vyloupením navštívil. Většinou se od nich dozvěděl i podrobnosti o bezpečnostním systému, který dokázal vždy vypnout,“ uvedl v sobotu deník Fakt s odvoláním na mluvčího lodžské prokuratury.

Zloději nepohrdli žádnými cennostmi, brali i elektroniku. Hrozí jim trest až deset let vězení.

„Šéf gangu, který vozil zloděje na noční loupeže vlastním autem, měl původně působit jako duchovní v jedné z českých far na Plzeňsku. Nechtěl tam však pracovat a vrátil se do Polska, kde se dal na šikmou plochu,“ dodal Fakt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám