Hlavní obsah

Muslimové ve Francii vysloví nezlomnou oddanost republikánské podstatě státu

Paříž

Francouzská rada muslimského vyznání (CFCM) vypracovala pro všech asi 2500 mešit ve Francii prohlášení, které jednoznačně odsuzuje veškeré formy násilí a terorismu. Text má podle agentury AFP zaznít týden po krvavých atentátech islámských radikálů v Paříži při tradičních pátečních modlitbách. CFCM je ve Francii celonárodním reprezentativním orgánem islámu.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská mešita

Článek

"V reakci na hrůzné a slepé zabíjení, které si 13. listopadu v Paříži vyžádalo 129 mrtvých, CFCM a ostatní muslimské organizace (ve Francii) vyzývají všechny mešity ve Francii, aby nadcházející páteční kázání věnovaly těmto tragickým událostem, které hluboce zasáhly mezinárodní společenství," uvedla rada.

Rada také vyzvala muslimy, aby se modlili za Francii a přáli této své vlasti mír a bezpečnost. "Muslimové ve Francii vyjádří svou nezlomnou oddanost republikánské podstatě státu, která nás všechny sjednocuje, a hodnotám, které tvoří Francii," napsala CFCM pět dní po pařížských útocích. K nim se přihlásila radikální skupina Islámský stát (IS), která prosazuje džihád.

Nejvýznamnější muslimská organizace

Rada CFCM nezahrnuje všechny muslimské organizace ve Francii, ale považuje se za nejvýznamnější. Skládá se ze tří základních organizací: první je nejstarší místní muslimská instituce Velká pařížská mešita s vazbami na Alžírsko, další Národní federace francouzských muslimů (FNMF) podporována z Maroka, třetí pak Unie francouzských islámských organizací (UOIF), kterou financují země Perského zálivu.

Velká pařížská mešita, která je symbolem islámu ve Francii už téměř 100 let, vyzvala muslimy k účasti na shromáždění proti terorismu v centru metropole v pátek od 14:00 SEČ. V zemi, která má na 65 miliónů obyvatel, žije odhadem asi šest miliónů muslimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám