Hlavní obsah

EU opouští dublinský azylový systém, nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Takzvaný dublinský systém, podle kterého nyní Evropská unie určuje, která země má řešit žádosti o azyl, již nefunguje a je třeba ho od příštího roku změnit. Prohlásil to ve středu v Paříži předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Návrhy na změny předloží komise nejpozději na jaře 2016.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„V otázce běženců bude nutné, abychom změnili dublinský systém. Již nefunguje. Když nefunguje, tak ho nemůžeme uplatňovat a komise proto vypracuje příslušné návrhy. A to v průběhu jara 2016, pokud možno dříve,” řekl šéf EK v projevu na konferenci odborníků na ekonomické a sociální otázky v Paříži CESE.

Dublinský systém tvoří základ unijní azylové politiky. Posuzovat žádosti o azyl podle něj přísluší té členské zemi EU, do které migranti vstoupili jako první. Systém byl již dříve terčem kritiky a v posledních měsících ho oslabují některé státy, které ho v reakci na mimořádnou migrační vlnu přestaly dodržovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Juncker podle listu Le Libre také hájil dohodu s Tureckem, která by měla zpomalit proud běženců z Turecka do Řecka a dál do Evropy. Odrážel kritiku, že se s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem nelze dohodnout. Podle něj tu ale nikdo jiný není: „Jestliže Turecko otevře stavidla, budou tu další dva tři milióny migrantů, kteří přijdou k tomu počtu, který tu už získal přístřeší.“ Naznačil i nebezpečí příchodu dalších migrantů z Jordánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám