Hlavní obsah

Video Islámského státu, na němž chlapec popravuje dva údajné špióny, je podvrh

– Berlín

Video Islámského státu, na kterém nezletilý hoch popravuje dva údajné příslušníky ruské tajné služby, je podvrh. To, že jde o padělek, prokázali experti německé Spolkové zpravodajské služby (BND). Informovala o tom televize Norddeutscher Rundfunk, která na toto téma natočila dokument.

Islámský stát zveřejnil video, na kterém malý chlapec zastřelí údajné špionyVideo: IBT

 
Článek

"Můžeme vyloučit, že byli ti dva muži během pořizování videonahrávky skutečně zavražděni," říká podle agentury DPA nejmenovaný pracovník BND. Video bylo podle něj pořízeno zřejmě se záměrem pouze naverbovat další dětské bojovníky nebo zastrašit skutečné špióny.

Přibližně sedminutové video se na internetu objevilo v polovině ledna. Muži na záznamu nejprve rusky tvrdí, že je do Sýrie vyslala ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) s úkolem shromažďovat informace o ruskojazyčných bojovnících v řadách Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výpovědi údajných špiónů byly opatřeny anglickými a arabskými titulky.

Druhá část videa se odehrává ve volné krajině, muži klečí zády k vousatému džihádistovi a chlapci, jemuž je odhadem okolo dvanácti let. Džihádista chlapce vybídne k činu a hoch oba klečící muže střelí pistolí do zátylku. Pravost záznamu tehdy nebyla ověřena.

Záznam vraždy jako propaganda

Islámský stát začal loni vraždy západních rukojmích natáčet na video a využívat je tak jako součást své propagandy.

Publikoval například záběry smrti Američana Petera Kassiga, ale i předchozích vražd amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa nebo popravy britských humanitárních pracovníků Alana Henninga a Davida Hainese.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám