Hlavní obsah

Lotyšsko urychlí stavbu plotu na hranici s Ruskem, kvůli uprchlíkům

– Riga

Lotyšsko uspíší stavbu hraničního plotu na pomezí s Ruskem. Chce tak zabránit pronikání nelegálních imigrantů na své území, uvedla podle agentury AP mluvčí ministerstva vnitra Daiga Holmaová. Tato pobaltská země stavbu plotu na části své 270 kilometrů dlouhé hranice s Ruskem plánovala již před začátkem uprchlické krize.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Plot, vybavený vyspělými senzory, by měl v několika úsecích zabezpečit celkem 90 kilometrů lotyšsko-ruského pomezí, upřesnila mluvčí.

Jeho vybudování je součástí projektu zaměřeného na posílení a lepší vytyčení hranic Lotyšska s východním sousedem. Projekt by měl být realizován během čtyř let nákladem 20 miliónů eur (přes 541 miliónů korun).

Do této bývalé sovětské pobaltské republiky, která je od roku 2004 členem NATO a Evropské unie, podle AP letos z Ruska ilegálně proniklo kolem 300 migrantů pocházejících většinou z Vietnamu, ale i z Iráku a Sýrie. To je více než dvojnásobek počtu běženců, kteří do této malé země se dvěma milióny obyvatel přišli za celý loňský rok.

Stavbu plotu Riga plánovala již dlouho před nynější migrační krizí v Evropě. Nyní se však podle Holmaové stal projekt prioritou kvůli obavám z toho, že pašeráci lidí využijí Lotyšsko jako tranzitní zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám