Hlavní obsah

V Horních Rakousech výrazně posílili Svobodní

V nedělních regionálních volbách v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy získala pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) přes 30 procent hlasů a skončila druhá hned za vítěznou Rakouskou lidovou stranou (ÖVP). Ta však oproti předchozím zemským volbám prudce oslabila. Vyplývá to podle agentury APA z prvních odhadů výsledků voleb v regionu, který sousedí s Jihočeským krajem.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache

Článek

Stejný propad zaznamenala Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna, která skončila až na třetím místě.

Podle propočtů společnosti ARGE FPÖ proti volbám před šesti lety počet získaných hlasů více než zdvojnásobila a volilo ji 31,3 procenta lidí. Pro vítěznou ÖVP hlasovalo 34,9 procenta voličů, takže utrpěla zhruba 12procentní ztrátu proti předchozím volbám.

Vyplnily se tak předpovědí, že se na politické mapě Rakouska projeví po nedělním hlasování migrační krize. Rakouští politologové hlasování v Horních Rakousech považují za test nálady voličů v celé republice.

Čtvrtinu svých voličů ztratila dosud druhá nejsilnější formace SPÖ, která si připsala zisk 18,5 procenta. Čtvrtí jsou Zelení s podporou 10,8 procenta. Liberální strana Neos nepřekročila čtyřprocentní hranici zaručující proniknutí do zemského sněmu; dosáhla jen na 3,5 procenta.

O vládní většinu v Linci přišly strany dosavadní regionální koalice, tedy lidovci se Zelenými. Podle APA mohou získat nanejvýš 27 z celkem 56 mandátů.

Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache nedávno požadoval, aby se k ochraně proti nekontrolované migraci na rakouských hranicích vystavěl plot po vzoru Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám