Hlavní obsah

Do aténského přístavu dorazily tisíce uprchlíků z ostrova Lesbos

– Atény • Aktualizováno

Do přístavu Pireus u Atén dorazily v noci a ve středu ráno dva trajekty s více než 4000 uprchlíky z řeckého ostrova Lesbos, který je přeplněný imigranty. Uvedla to řecká pobřežní stráž, podle které jde především o uprchlíky ze Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci připluli na trajektu do přístavu PireusVideo: Reuters

 
Článek

První z trajektů s téměř 1800 imigranty na palubě dorazil do pevninského Řecka již v noci na dnešek. Loď Eleftherios Venizelos, která původně sloužila jako nouzové ubytovací centrum pro imigranty, potom ráno přivezla dalších zhruba 2500 lidí.

Předpokládá se, že tito lidé budou směřovat dál do Evropy, cesta vede přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko. Cílem je v drtivé většině případů Německo.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Loď připlula v noci na středu

"Musíte nám pomoci. Jsme lidé," řekl podle agentury Reuters jeden ze Syřanů po příjezdu prvního plavidla do přístavu.

Na ostrově Lesbos žije asi 86 000 obyvatel, ke kterým však v posledních týdnech přibylo 15 tisíc běženců. Místním úřadům už prý docházejí peníze na poskytování základní pomoci uprchlíkům, kteří často musejí spát pod širým nebem. Atény proto začaly svážet imigranty do pevninské části země.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

První z trajektů přivezl téměř 1800 migrantů

Více než deset migrantů zemřelo

Tragicky ve středu skončila cesta skupiny Syřanů, kteří se ve dvou člunech vydali z tureckého poloostrova Bodrum na řecký ostrov Kos. Po potopení jednoho z plavidel zemřelo sedm lidí, čtyři se podařilo zachránit a po dalších pěti turecká pobřežní stráž dosud pátrá. Při nehodě dalšího člunu zemřely tři děti a žena, dalším dvěma lidem se podařilo doplavat ke břehu díky záchranným vestám.

Jen za uplynulý týden dorazilo do Řecka přes 23 000 imigrantů. To podle agentury Frontex spravující vnější hranice Evropské unie představuje ve srovnání s předchozím týdnem nárůst o téměř 50 procent. Většina uprchlíků míří z Turecka na nejbližší řecké ostrovy, které jsou již velmi přetížené.

Reklama

Související články

Na ostrově Lesbos se vzbouřili migranti

Za lepší životní podmínky, zrychlené vyřízení azylu a zajištění osobní bezpečnosti v pondělí bouřlivě demonstrovaly stovky migrantů na řeckém ostrově Lesbos....

Výběr článků

Načítám