Hlavní obsah

Varufakis vyzval k odkladu splatnosti řeckých dluhopisů u ECB

– Atény

Řecký ministr financí Janis Varufakis ve čtvrtek vyzval k odkladu splatnosti řeckých dluhopisů, které vlastní Evropská centrální banka (ECB). Banka tyto cenné papíry získala v letech 2010 a 2011 v rámci programu nákupu státních dluhopisů s názvem Securities Market Programme (SMP), napsala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

"Během července a srpna si ministerstvo financí bude muset od partnerů nějakým způsobem půjčit 6,7 miliardy eur (184 miliard Kč), aby splatilo dluhopisy z programu SMP," řekl Varufakis na konferenci v Aténách. "Stále tu zbývají tyto dluhopisy v hodnotě kolem 27 miliard eur, které mají být splaceny v dalších měsících nebo letech. Tyto dluhopisy by měly být odsunuty do vzdálené budoucnosti. To je jasné," dodal.

Varufakis v pondělí označil finanční situaci Řecka za "velmi naléhavou" a řekl, že vláda má peníze jen na zhruba dva týdny. Eurozóna v únoru souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Ministři financí eurozóny v pondělí uvítali pokrok v jednáních Řecka s mezinárodními věřiteli. Upozornili ale, že k získání souhlasu věřitelů s řeckými reformními plány bude zapotřebí více času a úsilí.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur (6,6 biliónu Kč).
Výměnou za úvěrovou pomoc však v uplynulých letech musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel. Nová řecká vláda záchranný program ostře kritizuje a premiér Alexis Tsipras před volbami sliboval zmírnění jeho podmínek.

Reklama

Související články

Rusko láká Řeky do nové rozvojové banky

Rusko nabídlo Řecku, aby vstoupilo do vznikající nové rozvojové banky, kterou společně buduje pětice velkých a dynamicky rostoucích zemí skupiny BRICS. V ní...

Výběr článků

Načítám