Hlavní obsah

Romští zastupitelé ve slovenské obci se vzdali odměn

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět romských členů obecního zastupitelstva ve slovenské obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou se vzdalo svých odměn. Prohlásili, že budou pracovat zdarma, čímž chtějí jít příkladem pro ostatní, protože obec je ve špatné finanční situaci.

Článek

„Obec na tom není dobře, musíme šetřit,“ cituje deník Nový čas členy obecního zastupitelstva Róberta Kováče (45) a Andreje Tippana (42). Oba jsou nezaměstnaní a zdůraznili, že odměny se nevzdávají kvůli sociálním dávkám, ale z přesvědčení.

Měsíčně obdrží dávky ve výši 120 eur (3300 Kč) a pracují v menších obecních službách. Další dva obecní zastupitelé, kteří nechtějí odměny, jsou živnostníci a jeden pracuje jako řidič.

Členové obecního zastupitelstva dostávají měsíčně 22 eur (600 Kč). V loňských komunálních volbách získali kandidáti Strany romské koalice post starosty i většinu v zastupitelstvu – pět z devíti mandátů.

Nový starosta Jozef Gaďa (58) pobírá plat ve výši 834 eur (23 tisíc Kč). „Chci, aby spolupráce v obci byla dobrá. Aby se majorita nebála minority, ani minorita majority, aby nebyly předsudky,“ uvedl starosta. Obec má 1270 obyvatel, z nichž je značný počet Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám