Hlavní obsah

Bývalý polský premiér Oleksy zemřel, sám si nahrál pohřební řeč

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve varšavské nemocnici zemřel ve věku 68 let bývalý polský premiér Józef Oleksy. Po desetiletém boji s rakovinou prostaty zákeřnému onemocnění nakonec podlehl. Krátce před Vánocemi v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita uvedl, že se z onemocnění nevyléčí, a prohlásil, že by si přál církevní pohřeb a sám si namluví pohřební proslov.

Foto: Profimedia.cz

Polský expremiér Józef Oleksy (na snímku vlevo)

Článek

„Chci, aby byl církevní. Měl jsem být knězem, dokonce jsem teologii studoval. Nakonec jsem ale přestal být věřící, odešel jsem ze semináře, vystudoval zahraniční obchod a dal se na politiku,“ řekl tehdy. Na otázku, zda se s Bohem usmířil a vrátil se do lůna katolické církve, odmítl odpovědět.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Měl ale jasno, jak by měl pohřeb vypadat. „Nechci, aby se na mém pohřbu řečnilo a někdo se musel přetvařovat,“ řekl. Připravil a nahrál si proto vlastní proslov. „Je to pár vět o mé životní pouti a přál bych si, aby zazněly nad mým hrobem. Nepřeháním, jen jsem se pokusil představit sebe sama v reálném světle,“ uvedl.

Oleksy vedl polskou vládu v letech 1995 až 1996, než rezignoval kvůli nepotvrzenému obvinění ze spolupráce s ruskou tajnou službou. Později se vrátil do další levicové vlády jako vicepremiér. Dvakrát byl i předsedou Sejmu, dolní komory polského parlamentu.

Jeho politická kariéra začala již hluboko za komunistického režimu, kdy byl od roku 1969 členem vládnoucí strany. V 70. letech byl podle polského soudu spolupracovníkem tajných služeb, což sám tajil a popíral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám