Hlavní obsah

Atentátníci jednali chladnokrevně. Museli mít vojenský výcvik, tvrdí experti

Paříž

Dvojice mužů, která vystřílela redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, musela prodělat důkladný výcvik. Tvrdí to experti oslovení médii, kteří hodnotili jejich chladnokrevný postup při akci i vybavení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

 
Článek

Americký generál Mark Hertling, který dříve velel americkým vojskům v Evropě, uvedl pro CNN, že museli mít vojenský výcvik. Podle něj to bylo patrné jak z jejich vybavení, tak z jejich chování. Měli vesty s kapsami na zásobníky a granáty. Na sobě měli široký oděv, což naznačuje, že mohli mít protistřepinové vesty nebo měli na těle vesty s výbušninami, jaké používají sebevražední atentátníci, aby se odpálili před dopadením. Zbraně měli na speciálních popruzích, které umožňují střelbu při boji zblízka.

Nepochybně měli střelecký výcvik, dodal Herling. Zásahy v čelních sklech policejních automobilů ukazují, jak přesně z automatů mířili. Navíc nepálili dávkami, kdy mnoho střel letí mimo, ale vždy zamířili a vystřelili jednu dvě rány. Zdůraznil, že když utíkali z redakce, dokázali podobně jako vycvičení vojáci využívat úkrytů za automobily a jejich otevřenými dveřmi, přičemž jeden kryl druhého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu v Paříži těsně po útoku ozbrojencůVideo: Reuters

Jeden bývalý policista se v podobném duchu vyjádřil pro AFP: „Nejednali bez přemýšlení. Nejnápadnější je jejich chladnokrevnost, museli být vycvičeni v Iráku, v Sýrii nebo jinde. Možná i ve Francii, ale jedno je jisté, byli vycvičení.“ I on zmínil, že drželi zbraně u těla a nestříleli dávkami.

Ani v budově nepodlehli panice, ptali se, kde je redakce, a v té jednali vysoce účelně, jak potvrzuje výpověď lékaře Geralda Kierzeka, který ošetřoval zraněné při útoku a mluvil s nimi. Podle něj oddělili muže od žen a vyvolávali jména karikaturistů. Ty pak zabíjeli.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Při útoku zemřel i šéfredaktor Charb (vlastním jménem Stephan Charbonnier)

Jejich ledový chlad se ukázal hned na počátku akce, když dorazili na špatnou adresu: „Nezazmatkovali a nezačali pálit. Pokračovali do sídla Charlie Hebdo.“

O jejich klidu svědčí i to, že při útěku klidně přejeli přes policistu Ahmeda Merabeta, který přijel na kole. Vystoupili z auta a střelili ho do hlavy a klidně se zase vrátili do vozidla.

Vhodná byla i volba auta, které použili, černý citroën měl tmavá skla.

Klidně a profesionálně jednali i při výměně auta v rue De Meaux. Zastavili uprostřed silnice a z vozu za nimi, šedivého Renaultu Clio E, vytáhli šedesátiletého řidiče a nechali ho odejít. „Proběhlo to velmi klidně, žádný křik, žádné napadení,“ řekl svědek Cedric Le Bechec.

Reklama

Výběr článků

Načítám