Hlavní obsah

Z hořícího trajektu už zachránili všechny cestující i posádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z italského trajektu, na kterém cestou z Řecka do Itálie vypukl požár, se už podařilo evakuovat všechny cestující i členy posádky kromě kapitána. Podle propočtů řeckých médií se stále pohřešuje 38 lidí, což ale úřady zatím nepotvrdily. Zatím je potvrzeno deset obětí. Na lodi začalo hořet v neděli ráno v prostoru paluby, kde byla zaparkovaná auta. V tu dobu na trajektu bylo téměř 500 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné týmy přepravují cestující z horní paluby trajektu do bezpečíVideo: Reuters

 
Článek

Na palubě trajektu bylo 478 cestujících a členů posádky. Loď přepravovala přes 200 aut, mezi nimi mnoho kamiónů.

Cestující postupně z horní paluby lodi přepravovaly do bezpečí vrtulníky. Záchranná operace probíhala celou noc. Komplikovalo ji ale špatné počasí. Po evakuaci pasažérů i posádky na palubě zůstal jen kapitán a čtyři záchranáři, uvedl premiér Renzi.

Foto: Luigi Mistrulli, ČTK/AP

Jeden ze zachráněných cestujících z trajektu Norman Atlantic v jihoitalském přístavu Bari

Nouzový signál posádka vyslala v neděli ráno ve chvíli, kdy byla loď Norman Atlantic zhruba 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od řeckého ostrova Korfu. Plula na trase z řeckého Patrasu do italské Ancony. Italskou loď provozuje řecká trajektová společnost ANEK Lines.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kvůli špatnému počasí zatím nebylo možné připojit k trajektu tažnou loď. Kam by měl být trajekt odtažen, zatím nebylo rozhodnuto. Nejspíš ale do přístavu v italském Brindisi.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vrtulník italského námořnictva nad trajektem Norman Atlantic, který mířil z řeckého Patrasu do italské Ancony.

Větší skupina zachráněných dorazila v pondělí ráno do italského města Bari, kde se jim dostalo lékařské péče. Jsou podchlazení a vyčerpaní, žádná vážnější zranění ale neutrpěli. Mezi 49 lidmi jsou i čtyři děti, informovala agentura AP.

V nemocnicích v dalších městech jsou i ostatní cestující, rovněž s podchlazením a s otravou oxidem uhelnatým; jedna žena utrpěla zlomeninu pánve, uvedly italské úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám