Hlavní obsah

Dozorce z Osvětimi Gröning se soudu nevyhne

Berlín

Soud v dolnosaském městě Lüneburgu v úterý rozhodl, že 93letý bývalý dozorce v Osvětimi Oskar Gröning bude souzen. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura muže už v září obžalovala z podílu na 300 000 vraždách v tomto nacistickém táboře.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Koncentrační tábor Osvětim Birkenau

Článek

Soudce oznámil, že po prostudování dokumentace předložené prokuraturou dospěl k závěru, že existuje dostatek důkazů, aby byl obžalovaný souzen. Datum zahájení procesu nestanovil, ale podle AP by to mělo být počátkem příštího roku.

Prokuratura je přesvědčena, že obžalovaný pomáhal nacistickému režimu s ekonomickými zisky, čímž podpořil systematické zabíjení. Gröning v Osvětimi evidoval zabavený majetek vězňů.

Žádný zločin jsem nespáchal, tvrdí

Týká se to období mezi květnem a červnem 1944, kdy do Osvětimi přijelo na 425 000 Židů z Maďarska, z nichž 300 000 bylo takřka ihned povražděno v plynových komorách.

K žalující straně se podle agentury připojilo 50 osob, které přežily holokaust nebo jsou příbuznými obětí.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Gröning podle médií odmítl popírání holokaustu a dobrovolně se rozhodl o svém působení v Osvětimi otevřeně hovořit. Mimo jiné popsal řadu zvěrstev, kterých byl v táboře svědkem. Tvrdí ale, že sám se žádného zločinu nedopustil.

Reklama

Související témata:

Související články

Německý učitel kradl v Osvětimi

Polské úřady zadržely německého učitele, který kradl v areálu bývalého koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. V místě kde vraždili nacisté, odcizil...

Výběr článků

Načítám