Hlavní obsah

Pod Lomnickým štítem uvízla rodina s dítětem, osvobodili je až druhý den

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dramatické chvíle zažila slovenská rodina s 12letým synem ve Vysokých Tatrách, která v sobotu uvízla při sestupu z Lomnického štítu. Členům Horské záchranné služby (HZS) se podařilo rodinu dostat dolů až v neděli ráno.

Článek

Jak informuje webová stránka HZS, rodina vyrazila do těžkého horolezeckého terénu nedostatečně připravena a vystrojena. Při sestupu z Lomnického štítu zabloudili a pro vyčerpaní nemohli pokračovat.

V odpoledních hodinách proto požádali o pomoc horské záchranáře. Ti povolali vrtulník, který ale kvůli silnému větru nakonec nevzlétl.

„Silný vítr znemožnil výsadek záchranáře pomocí palubního navijáku i přistání u Téryho chaty,“ uvedla mluvčí Vrtulníkové záchranné zdravotní služby Zuzana Turočeková.

Do oblasti proto vyrazila pozemní skupina horských záchranářů. Povedlo se jim navázat vizuální kontakt s uvízlou rodinou, ale z důvodu komplikovanosti terénu se k nim nedokázali dostat před setměním a museli se vrátit.

V neděli v ranních hodinách vyrazila na pomoc skupina pěti horských záchranářů a do akce byl opět zapojen vrtulník. Postupně byli zachráněni všichni členové rodiny a s podezřením na podchlazení byli převezeni do popradské nemocnice. Celkově se na záchranné akci zúčastnilo 13 záchranářů a akce trvala 15 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám