Hlavní obsah

Estonsko chce s Ruskem jednat o vymezení státní hranice

Tallinn

Estonsko se rozhodlo přesně vymezit státní hranici s Ruskem, aby zamezilo jakýmkoli budoucím sporům. Podle baltské agentury BNS ve čtvrtek odeslal příslušný návrh do parlamentu ministr vnitra Hanno Pevkur. Estonsko dosud s Moskvou smlouvu o hranicích neuzavřelo, v oficiálních dokumentech Tallinn označuje hranici za „dočasnou kontrolní linii”.

Foto: Profimedia.cz

Ministři zahraničních věcí Ruska a Estonska Sergej Lavrov (vpravo) a Urmas Paet

Článek

Délka estonsko-ruské hranice, která je vnější hranicí schengenského prostoru EU, dosahuje téměř 300 kilometrů. Velká část prochází Čudským jezerem.

"Kontrolní linie" byla v roce 2006 vymezena na základě oboustranně dohodnutých koordinát, oficiální státní hranicí ale není.

"Demarkace by měla zaručit, že všem bude jasné, kde začíná Estonsko a kde končí Rusko," napsal ve zdůvodnění návrhu ministr Pevkur.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zmínky o hranici mezi oběma zeměmi se dostaly na stránky novin na počátku září, kdy ruské úřady údajně na svém území dopadly agenta estonské rozvědky KaPo Estona Kohvera. Moskevská prokuratura ho později přes estonské protesty obvinila ze špionáže. Podle Tallinnu Kohver hranici nepřekročil, Rusko tvrdí, že byl s pistolí a balíkem peněz dopaden na ruském území. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Estonsko chce základnu NATO

Estonsko chce na svém území trvalou vojenskou základnu Severoatlantické aliance (NATO). V úterý to řekl estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, pouhý den...

Výběr článků

Načítám